Dertien beren zijn uit verschrikkelijke leefomstandigheden gered: ze waren opgesloten in erbarmelijke dierentuintjes langs de weg en in slechte gezondheid. Eindelijk kunnen ze nu van veel ruimte genieten in The Wild Animal Sanctuary in de Amerikaanse staat Colorado.

dertien beren
The Wild Animal Sanctuary vangt onder meer dertien beren op die uit dierentuintjes en kooien langs de weg zijn bevrijd | Fotocredit: Paladin27 via Compfight cc

Onder de Ohio Dangerous Wild Animal Act is het houden van tijgers, leeuwen, beren en andere wilde dieren in gevangenschap fors aan banden gelegd. In plaats van zich ‘gewoon’ te houden aan de wet, zijn er altijd mensen die toch menen wilde dieren gevangen te kunnen houden. Ze worden gehouden in kleine kooien in zogeheten dierentuinen langs de weg. Gelukkig is er voor de dertien  beren in het onderstaande filmpje licht aan het eind van de tunnel gekomen, dankzij een samenwerking tussen PETA en Wild Animal Sanctuary. Zij werden weggehaald uit de afschuwelijke leefomstandigheden en leven nu in weelde en ruimte.

De beren waren er slecht aan toe. Sommige hadden ondergewicht, terwijl anderen juist veel te dik waren. Ze zaten vol met darmparasieten en hadden gebroken tanden. Een beer, Sweet Baby, was altijd gehouden in een kleine kooi in een schuur en was ernstig vermagerd. Vier van de beren – Cheyann, Ersila, Romeo en Sherwood – kwamen uit de beruchte Stump Fill Harm. Twee van hen waren ontklauwd en hadden alle vier gebroken tanden.

Waylon, Wally en Molly leefden, als je hun ellendige leefomstandigheden ‘leven’ kan noemen, in Heaven’s Corner for Endangered Animals. Dit was verre van een hemel voor hen. Molly had een gebroken tand en ook het gebit van Wally was in slechte staat. De kooien in de roadside dierentuin waren vervallen en verroest en sommige hadden scherpe, puntige randen.

Ersila en Molly waren beide zwanger en zijn tijdens het transport naar hun nieuwe verblijf ook allebei bevallen. Ersila heeft drie welpjes gebaard en Molly is de trotste mama van één welpje. De vier welpjes hebben het ‘thuis’ ontzettend naar hun zin. Als beren die gevangen zitten bevallen, worden de welpjes vaak vlak na de geboorte al weggehaald bij hun moeder. Maar deze mamaberen kunnen voor het eerst genieten van hun eigen jongen.

Bekijk hieronder de eerste stappen in hun nieuwe leven:

Bron ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen