In een tuin in Bilthoven is eind juli een geraniumblauwtje waargenomen. Het diertje is zeer zeldzaam in Nederland en heeft hier tot nu toe maar een paar keer rondgevlogen. Nadat de soort op waarneming.nl werd gezet was heel vlinderend Nederland enthousiast.

waargenomen
Het geraniumblauwtje: opvallend bruin met twee staartjes | Foto: David Perez/Wikimedia

De tuin van Sylvia van Leeuwen en Bart van Tooren is geheel ingericht om het vlinders en andere insecten zoveel mogelijk naar de zin te maken. Vlinderstruiken, phloxen en andere planten sieren zowel voor- als achtertuin. Sylvia van Leeuwen:

“Die bewuste dag liep ik door mijn achtertuin, tot ik, op een paar hotlips, een vreemd vlindertje aantrof. Ik dacht nog, wat een raar beest zit daar. Ik keek nog eens goed en zag tot mijn verrassing dat dit een geraniumblauwtje moest zijn, een zeldzame vlindersoort uit Zuid-Europa. Hij had nog beide staartjes, onderaan de vleugel, een heel gaaf exemplaar dus.”

Bart van Tooren vult haar aan:

“Als je een vlinder aantreft met twee zogenaamde staartjes aan de onderkant van de vleugel, kun je ervan uitgaan dat het een zeldzame vlindersoort betreft.”

Staartjes
Een kenmerk van het geraniumblauwtje is zijn overwegend bruine kleur en de twee staartjes. In tegenstelling tot de andere blauwtjes, die voornamelijk echt blauw van kleur zijn. Na de ontdekking maakte Van Leeuwen een paar foto’s en zette de ontdekking direct op waarneming.nl. Nog geen half uur later hing Kars Veling van de De Vlinderstichting aan de lijn met de vraag of hij langs mocht komen.

waargenomen
Vrouwelijk boomblauwtje | Foto: Jean-Pol GRANDMONT/Wikipedia

Het geraniumblauwtje is slechts een paar keer in Nederland aangetroffen. In 2003 in Beek (L) en Heesch (NB), in 2008 en 2009 in Zoetermeer en in 2008, 2009, 2012 en 2014 allen in Maastricht.

Opletten
Van Leeuwen en Van Tooren waren achteraf wel blij dat dat niet honderden vlinderliefhebbers op het diertje afkwamen. Van Tooren:

“Bij zeldzame vogelsoorten staan soms honderden vogelaars in de rij om een glimp van het betreffende dier op te vangen. Bij deze vlinder was dat gelukkig niet het geval. Totaal zijn zaterdag 6 mensen langs geweest en zondag nog eens drie.”

De komende maanden blijft het opletten. Geraniumblauwtjes kunnen zelfs tot oktober nog worden waargenomen. Vooral op plekken waar veel hanggeraniums bloeien, zijn geschikte voortplantingsplaatsen voor geraniumblauwtjes.

Tijdens het vlindertelweekend op 6 en 7 augustus zijn de atalanta, de kleine vos en de dagpauwoog de meest getelde vlindersoorten in de Nederlandse tuinen.

Bronnen: Vlinderstichting, vierklank.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven