De Nederlandse dressuurruiter Adelinde Cornelissen wordt aangeklaagd wegens dierenmishandeling door de Amerikaanse Colleen Kelly. Volgens Kelly mishandelt Cornelissen haar paard Parzival door onder andere de teugels te straks te houden.

Adelinde Cornelissen
Adelinde Cornelissen en Parzival | Foto: screenshot video shannonequestrian/YouTube

Colleen Kelly maakte de aanklacht als volgt bekend:

“Tot mijn diepe teleurstelling kondig ik aan dat ik Adelinde Cornelissen voor de rechter moet slepen.”

Rollkur
Kelly vindt dat Cornelissen Parzival mishandelt, door de teugels te strak aan te trekken, waardoor de nek krom buigt; hyperflexie van de nek. Dit wordt ‘rollkur’ genoemd, een methode die zwaar bekritiseerd wordt. Op die manier is het paard volledig onder controle van de ruiter, maar het is fysiek slecht voor het dier:

“We werken met vier verschillende dierenrechtenfondsen om deze zaak in verschillende landen aan te vechten. Dit wordt de grootste in zijn soort ooit in de wereld gehouden en zeker een precedent gezien de internationale grenzen, maar het is eerder gedaan, dus dit is niet de eerste keer, we kunnen weer winnen.”

Getuigen
Colleen Kelly, paardentrainer en dressuur jurylid, roept getuigen op zich te melden:

“We hebben al verschillende getuigenverklaringen verzameld, maar we moedigen iedereen die persoonlijk iets heeft waargenomen wat met deze zaak te maken heeft, aan naar voren te stappen, we bedanken tv-stations en de media en persoonlijke dierenliefhebbers die ons al voorzien van grote hoeveelheden foto’s en letterlijk urenlange video’s.”

Onlangs kwam Adelinde Cornelissen in het nieuws omdat ze weigerde mee te doen met de Olympische Spelen, nadat haar paard door een insect was gestoken. Ze vond dat de gezondheid en het welbevinden van haar ‘vriend, het paard dat me alles heeft gegeven’ voor moest gaan.

Bewijs
Een paar jaar geleden spande PETA een procedure aan tegen de Duitse ruiter Matthias Alexander Rath vanwege mishandeling van zijn paard. In deze zaak kwam de rechter tot het oordeel dat er geen bewijs was voor dierenmishandeling en verloor PETA de procedure.

Op onderstaande video is te zien hoe Cornelissen de rollkur uitvoert:

Bronnen: ColleenKellyRiderbiomechanics.com, ed.nlHoefslag ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.