Een restaurant op het Thaise eiland Koh Lanta, ten zuiden van Phuket, heeft baby-hamerhaai op het menu staan. Dat meldt Phuket Times. Mariene activist Dr. Thon Thamrongnawasawat roept op om de Sphyrnidae, de Latijnse naam voor de hamerhaai, op de lijst van met uitsterven bedreigde dieren op te nemen.

baby-hamerhaai
Baby-hamerhaai op het menu in Koh Lanta | Foto: Sunshine Sketcher/Facebook

Dr. Thon’s oproep volgt nadat Sunshine Sketcher op Facebook op 5 augustus een foto plaatste van een kleine hamerhaai, die in een restaurant op Koh Lanta op een bord werd geserveerd. In het bijschrift staat:

“Dit is het einde van een baby-hamerhaai. De foto is op 30 juni genomen in het ‘Try Me Restaurant’ op Koh Lanta, wat drie gerechten met babyhaaien serveert en recentelijk hebben andere toeristen ook geklaagd dat ze steeds meer babyhaaien op het menu zien. De hamerhaai op de foto is dezelfde soort haai waarvan de populatie volgens onderzoek over de gehele wereld tot wel 95 procent binnen 10 jaar is afgenomen. Dit betekent dat de soort bijna met uitsterven bedreigd is, volgens een enquête van de IUCN Rode Lijst. Stropers zijn verantwoordelijk voor de recente afname van de populatie hamerhaaien. Deze stropers verkopen de hamerhaaien aan restaurants, die er delicatessen van maken.”

Steun het niet
Verder werd er in het bericht geschreven dat Koh Lanta een ‘toeristische trekpleister is, bekend om de mooie omgeving, vooral Moo Lanta National Park’. De meeste toeristen bezoeken het eiland om van de mooie zee te genieten, waarin ze wellicht babyhaaien kunnen zien zwemmen. Verder roept Sunshine Sketcher exploitanten op Koh Lanta op geen baby-hamerhaaien op het menu te zetten en ‘Koh Lanta vrij te verklaren van het verkopen van mariene dieren zoals hamerhaaien, die van waarde zijn voor ons mariene ecosysteem’:

“Steun het eten van haaien niet, want haaien in de oceaan zijn waardevoller dan de dode haai op je bord.”

baby-hamerhaai
Volwassen hamerhaai | Foto: Albert kok/Wikimedia

Stoppen
Dr. Thon Thamrongnawasawat deelde de foto op zijn Facebookpagina en vroeg zijn volgers de foto en commentaren te delen. Hij schreef verder:

“Ik heb dit besproken met de heer Kasemsun Chinnavasa, van het Ministerie van Natuurlijke Bronnen en Milieu, dat autoriteiten voorstellen om de hamerhaai op de lijst met bedreigde diersoorten te plaatsen, want de recente staat toont duidelijk dat de populatie in de afgelopen 10 jaar met 95 procent is afgenomen. De heer Kasemsun zei dat de DMCR (Department of Marine and Social Recourses – red.) hier informatie over aan het verzamelen is, maar terwijl we wachten, help dit dier alsjeblieft. Als de Phi Phi-eilanden kunnen stoppen met de verkoop, waarom Koh Lanta dan niet?”

Het is afwachten of en wanneer er een verbod ingesteld zal worden op het vangen en verkopen van hamerhaaien in Thailand.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor