‘Het voorkomen van stalbranden is een politieke keuze, maar het kabinet heeft ervoor gekozen om dat niet te doen’. Dat zegt Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren (PvdD) in De Stemming van L1. Landbouwdieren krijgen geen bescherming tegen stalbranden; de politiek is daarom medeverantwoordelijk voor de vele dodelijke slachtoffers, zoals recent nog de 35.000 kippen in Limburg, bij twee kort opeenvolgende branden. WC-papier is in ons land beter beschermd tegen brand dan kippen, aldus Wassenberg.

wc-papier
Een rol wc-papier is beter beschermd tegen brand dan kippen in een stal Foto: mattbeckwith/flickr

Het is geen grap dat wc-papier beter beschermd is dan de kippen in een stal. Frank Wassenberg in De Stemming:

“Voor die brandbare producten gelden voorschriften, maar dierenstallen hebben geen enkele wettelijke bescherming, zoals een sprinklerinstallatie. Op het moment dat er brand uitbreekt, ken je de afloop: alle dieren komen op een gruwelijke manier om.”

Wrede praktijk
Wie het dierennieuws volgt weet dat er vaak stalbranden zijn en dat het aantal slachtoffer doorgaans 100 procent is. Kippen, varkens, of andere staldieren; ze hebben geen schijn van kans bij een brand. Ze ademen giftige rook in, staan doodsangst uit en beleven de meest extreme pijn denkbaar wanneer ze levend verbranden. Dit klinkt gruwelijk en het is begrijpelijk dat sommigen hun hoofd afwenden. Maar het is wel de wrede praktijk.

wc-papier
Oude reclame voor sprinker – Engineering magazine 5 februari 1897 | Foto: publiek domein

Grondslag
Frank Wassenberg legt de oplossing in Den Haag, omdat men daar met een ‘politieke keuze’ tegenhoudt dat de brandveiligheidseisen voor stallen opgeschroefd worden, bijvoorbeeld met sprinklerinstallaties. Wat er aan deze politieke keuze ten grondslag ligt laat enkel naar zich raden, maar leidraad is niet een verbetering van dierenwelzijn. Vermoedelijk dat financiële belangen een rol spelen, waarbij de kosten en de baten tegen elkaar worden afgewogen. Een dier is in die afweging een ding met een economische waarde, geen levend wezen met gevoel dat recht heeft om een brand te overleven. Je bent dan beter af als rol wc-papier dan als kip.

Bron: L1 ©AnimalsToday.nl Bart van Riel