‘WC-papier beter beschermd tegen brand dan kippen’

‘Het voorkomen van stalbranden is een politieke keuze, maar het kabinet heeft ervoor gekozen om dat niet te doen’. Dat zegt Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren (PvdD) in De Stemming van L1. Landbouwdieren krijgen geen bescherming tegen stalbranden; de politiek is daarom medeverantwoordelijk voor de vele dodelijke slachtoffers, zoals recent nog de 35.000 kippen in Limburg, bij twee kort opeenvolgende branden. WC-papier is in ons land beter beschermd tegen brand dan kippen, aldus Wassenberg.

wc-papier

Een rol wc-papier is beter beschermd tegen brand dan kippen in een stal Foto: mattbeckwith/flickr

Het is geen grap dat wc-papier beter beschermd is dan de kippen in een stal. Frank Wassenberg in De Stemming:

“Voor die brandbare producten gelden voorschriften, maar dierenstallen hebben geen enkele wettelijke bescherming, zoals een sprinklerinstallatie. Op het moment dat er brand uitbreekt, ken je de afloop: alle dieren komen op een gruwelijke manier om.”

Wrede praktijk
Wie het dierennieuws volgt weet dat er vaak stalbranden zijn en dat het aantal slachtoffer doorgaans 100 procent is. Kippen, varkens, of andere staldieren; ze hebben geen schijn van kans bij een brand. Ze ademen giftige rook in, staan doodsangst uit en beleven de meest extreme pijn denkbaar wanneer ze levend verbranden. Dit klinkt gruwelijk en het is begrijpelijk dat sommigen hun hoofd afwenden. Maar het is wel de wrede praktijk.

wc-papier

Oude reclame voor sprinker – Engineering magazine 5 februari 1897 | Foto: publiek domein

Grondslag
Frank Wassenberg legt de oplossing in Den Haag, omdat men daar met een ‘politieke keuze’ tegenhoudt dat de brandveiligheidseisen voor stallen opgeschroefd worden, bijvoorbeeld met sprinklerinstallaties. Wat er aan deze politieke keuze ten grondslag ligt laat enkel naar zich raden, maar leidraad is niet een verbetering van dierenwelzijn. Vermoedelijk dat financiële belangen een rol spelen, waarbij de kosten en de baten tegen elkaar worden afgewogen. Een dier is in die afweging een ding met een economische waarde, geen levend wezen met gevoel dat recht heeft om een brand te overleven. Je bent dan beter af als rol wc-papier dan als kip.

Bron: L1 ©AnimalsToday.nl Bart van Riel

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. kengai zegt:

  De overheid is er niet voor het volk, maar zeker niet voor andere diersoorten en toch stemt het volk steeds weer voor corruptie, geld verdienen ten koste van het volk, onze gezondheid, milieu en natuur.
  Nederland word geregeerd door Shell, Unilever en de vlees en zuivel-industrie en de media en het volk slikt het wel weer.

 2. Jeroen zegt:

  Het is bizar en schandalig dat VVD, CDA en CU maar ook D66 kort geleden tegen een wet stemden die dieren beter moet beschermen tegen stalbranden. Dit geeft duidelijk aan hoe kortzichtig en respectloos zij in het algemeen denken. Maar elke keer geloven veel mensen weer in verkiezingstijd in de mooie sprookjes van zulke partijen die steeds opnieuw zo’n flutregering vormen.
  Die Gert Jan Seegers van de CU is toch ook een enorm hypocriet mannetje die met een hoop bla bla zich prachtig voordoet en zogenaamd “ethisch en moreel verantwoord” wil zijn maar er in de praktijk maar bitter weinig van waarmaakt.
  Eenzelfde verwijt kunnen we Alexander Pechtold maken.
  Van VVD en CDA weten we inmiddels al tientallen jaren waar we aan toe zijn wanneer het gaat over ethiek, gezondheid, sociaal, duurzaamheid en dierenwelzijn. En dat is helaas niet veel soeps.

 3. Anoniem zegt:

  Ik heb er geen verstand van. Maar ik moet bekennen, dat ik dacht dat het vóór 2014 zo was, dat die stallen nog slechter werden beschermd dan loodsen met wc-rollen…
  Sinds 2014 moeten stallen in Nederland wel brandveiliger gebouwd worden. Dat verandert, erg genoeg, volgens mij inderdaad niks voor stallen die al bestaan….