Wederom duizenden kippen omgekomen tijdens stalbrand

Voor de tweede keer binnen een week zijn er duizenden kippen omgekomen tijdens een stalbrand. Een grote brand in de Limburgse plaats Heythuysen in de nacht van zondag op maandag legde een grote kippenstal met zo’n 12.000 kippen in de as. Alle dieren zijn levend verbrand of gestikt.

Erichem

Foto: screenshot video RTL Nieuws/YouTube

De brandweer was snel ter plaatse, maar kon de kippen niet meer redden. Wel kon worden voorkomen dat het vuur oversloeg naar naastgelegen gebouwen op het terrein van de kippenhouder.

Vorige week kwamen er maar liefst 23.000 kippen om tijdens een stalbrand bij een kippenhouderij vlakbij Heythuysen, in Ospel. Voor deze dieren werd zondag nog een wake gehouden, om ze te herdenken.

Jaarlijks duizenden dieren dood bij stalbranden
Ieder jaar komen er vele dieren om tijdens stalbranden. In 2017 vonden maar liefst 229.000 dieren de dood tijdens een brand. Sinds het begin van 2018 zijn er inmiddels 95.000 dieren omgekomen bij stalbranden. Hoewel er sinds 2014 iets hogere eisen gesteld worden aan nieuwe stallen, zijn een blusvoorziening of rookmelder niet verplicht. En de oude stallen zijn nóg onveiliger. Kortsluiting is de meest voorkomende oorzaak van stalbranden.

Brandbare stallen
Stallen zijn zeer brandbaar. Zo is de kans op brand in een kippenstal acht keer groter dan de kans op een woningbrand. De dieren produceren veel stof en ook de stalbodem is stofrijk. Door het stof en de aanwezigheid van mestgassen, ligt kortsluiting op de loer.

Motie afgewezen
Het lijkt vooral politieke onwil om het aantal stalbranden terug te dringen. In 2017 diende de Partij voor de Dieren een motie in om  aanvullende maatregelen te treffen om zowel het aantal stalbranden terug te dringen als het aantal dieren dat omkomt bij een stalbrand. Deze werd afgewezen, nadat VVD, D66, CDA, CU, SGP hier tegen stemden.

Bronnen: RTL, Wakker Dier ©AnimalsTodayMonique van Dijk Armor

 

 

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Jeroen zegt:

  En dit is al weer de volgende.
  Dat is de zoveelste stal die in korte tijd met talloze dieren erin afbrandt.
  De brancheorganisatie heeft gezegd “dat ze het nu beu zijn omdat het imago van de branche er onder lijdt”…. Ze willen nu een “onderzoek” hoe het toch komt dat om de haverklap een stal met vele duizenden dieren erin afbrandt.
  Zo’n onderzoek is onzin, alles is al heel lang bekend, er zijn onderzoeken zat en met meer dan 200.000 dieren per jaar die op een gruwelijke manier omkomen bij een stalbrand is er meer dan genoeg kennis en inzicht. De stallen zijn brandgevaarlijk gebouwd met gedeeltelijk brandbare materialen en vaak ondeugdelijke slecht onderhouden installaties en niet geïsoleerde elektriciteit of defecten.
  Alleen voor nieuwe stallen worden iets hogere eisen gesteld.
  Hoe kun je nu een stal brandgevaarlijk bouwen en de veiligheid van elektriciteit en apparatuur verwaarlozen?
  ALLE STALLEN zouden brandveilig gemaakt moeten worden!
  Een aantal maanden geleden is een initiatief van de Partij voor de Dieren behandeld voor het brandveilig maken van stallen. Maar helaas hebben de partijen VVD, CDA, D66, CU en SGP daar geen boodschap aan. Zij vinden blijkbaar dat het prima is als elk jaar ruim 200.000 dieren op een gruwelijke manier om het leven komen…
  Opvallend is dat de 3 Christelijke partijen op deze manier blijkbaar ook geen enkel respect voor het leven en DE SCHEPPING hebben. Dat belooft niet veel goeds met 4 van deze partijen in de vormen regering.