De National Marine Fisheries Service, een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor gezonde mariene ecosystemen, heeft de Taiwanese bultrugdolfijn op de lijst van beschermde zeediersoorten gezet. Deze dolfijnensoort wordt al lange tijd met uitsterven bedreigd.

bultrugdolfijn
Een zeldzame dolfijnsoort bij Taiwan wordt voortaan beschermd, in samenwerking met de Verenigde Staten | Fotocredit: CB Photography Flickr via Compfight cc

De beslissing om de zeldzame dolfijn op te nemen in de Endangered Species Act was een reactie op een eerdere petitie om de Taiwanese bultrugdolfijn te beschermen. De petitie werd in maart 2016 opgezet door Animal Welfare Institute, Center for Biological Diversity and WildEarth Guardians, om aandacht van de VS te vragen voor bedreigde diersoorten. Van de Taiwanese bultrugdolfijn zijn er waarschijnlijk nog minder dan honderd.

Taylor Jones, werkzaam bij WildEarth, is positief verrast dat de petitie tot actie heeft gezorgd.

“Deze zeldzame dolfijnen hebben alle hulp nodig om niet uit te sterven. We zijn heel blij dat de National Marine Fisheries Service bescherming biedt door de dolfijnensoort op de lijst van beschermde diersoorten te zetten. De reden dat veel dolfijnen niet kunnen overleven, komt door toedoen van de mens. Dat verdienen ze niet. We zullen ze nu moeten helpen om te blijven bestaan.”

Kieuwnetvisserij, vervuiling, vaarverkeer en veranderingen aan de westkust van Taiwan, zijn allemaal menselijke activiteiten waar zeedieren mee moeten leven. Helaas gaat dat voor veel dieren niet, waaronder de Taiwanese bultrug dolfijn. Door de dolfijn op de lijst te zetten, zal de VS expertise en technische middelen inzetten om de dolfijn bij Taiwan te kunnen beschermen.

Volgens bioloog Abel Valdiva is het goed dat de VS zich inzet voor de uitstervende dolfijn.

“Internationale samenwerking is de sleutel tot succes als het om bescherming van bepaalde diersoorten gaat. Nu de samenwerking tussen de VS en Taiwan van start is gegaan, wordt er gewerkt aan een effectief plan om de dolfijn te redden. Dit zal ervoor zorgen dat de dolfijnensoort, en wellicht andere walvisachtigen, nog kans hebben om te overleven.”

50 tot 80 procent van al het leven op aarde leeft in de oceaan. Maar door menselijke activiteiten zijn de verwachtingen treurig: meer dan de helft van het leven in zee zal namelijk in 2100 uitgestorven zijn, als het op deze manier doorgaat. Daarom ondernam de National Marine Fisheries Service actie door een speciale lijst voor uitstervende zeedieren op te richten. Helaas is het niet gelukt om alle dieren op de lijst te beschermen. Maar, ook is er veel succes geboekt. Wetenschappers schatten dat er inmiddels 227 diersoorten uitgestorven zouden zijn, als er geen maatregelen genomen waren.

Bron: World Animal News ©Animals Today Varja Dijksterhuis


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.