Er zijn meer kippensoorten dan de voor velen bekende bruine kip. Hoe oud een kip wordt, hangt sterk af van het ras en de leefomstandigheden. Gemiddeld gezien wordt een kip 10 jaar oud. Maar er zijn uitschieters van maar liefst 20 jaar oud.

hoe oud
De levensverwachting van kippen is heel verschillend | ©Angelique Lagarde

De eerste kip die als oudste werd opgenomen in het Guinness Book of World Records was Matilda, een kip die als huisdier leefde in Alabama, Verenigde Staten. Zij werd 16 jaar oud. De huidige recordhouder is kip Muffy uit de Amerikaanse staat Maryland, die in 2011 op 22-jarige leeftijd stierf.

Kippen in de pluimveehouderij
Gangbare vleeskippen (plofkippen) in de bio-industrie daarentegen leven maar een fractie van hun natuurlijke levensverwachting; zo’n 42 dagen. Dan worden ze geslacht. Eigenlijk is de kip dan nog maar een kuiken. Na 42 dagen zijn ze al 2 kilo zwaar, door hun bouw en de hoeveelheid voeding. Het is bij deze kippen het doel om ze zo snel mogelijk vet te mesten voor de slacht. In hun korte leven zien ze geen daglicht en leven ze met zo’n 20 kuikens op een vierkante meter. Veel van deze kuikens raken kreupel door voetzweren, brandhakken of gewrichtspijn.

De scharrelkip en biologische kip leven iets langer, hun vlees is daarom ook duurder. Maar ook zij worden jong gedood. Een scharrelkip leeft 56 tot 63 dagen, en een biologische kip wordt maximaal 81 dagen oud. De biologische kip wordt dan ook het oudst van de kippen die voor hun vlees worden gehouden.

Legkippen leven wat langer, maar zodra de eierproductie wat minder wordt, na 1,5 jaar, worden ook deze kippen geslacht. Vaak gaan zij op transport naar het buitenland en eindigen ze hun leven als soepkip, terwijl ze nog een aantal mooie jaren bij een hobbykippenhouder kunnen hebben. Sommige legkippen hebben geluk: stichting Red een legkip biedt regelmatig voormalige legkippen aan voor adoptie.

Levensverwachting verschilt per ras
In de hobbyhouderij worden kleine (sier)rassen, zoals krielkippen en zijdehoenders, ouder dan grote rassen, zoals de imposante Brahma’s. Wil je als hobbykippenhouder zo lang mogelijk van je kippen genieten, dan hebben ze goede voeding, frisse lucht en veel ruimte nodig. Maak het kippenhok regelmatig goed schoon en ontsmet het elk half jaar na een grondige reiniging.

Heb jij een kip die heel oud is geworden? We lezen het graag in de reacties onder dit artikel!

Bronnen: Dierennieuws, Wakker Dier, Red een legkip, Kippenhokbouwen, AL ©Animals Today Varja Dijksterhuis