Het heeft maar liefst twee jaar geduurd, maar eindelijk zijn vijf mensen van een Britse jachtvereniging aangeklaagd. Op camera is vastgelegd hoe een lid van de jachtvereniging jonge vosjes naar een kennel met jachthonden brengt en daarna de levenloze lijfjes in een container dumpt. Volgens tegenstanders van de jacht gebeurt dit om de honden te trainen: zo leren ze op vossen te jagen en ze te doden. Dinsdag 15 mei worden de jagers voorgeleid.

babyvosjes
Een jager brengt een vossenjong naar de kennel met jachthonden | © H.I.T.

Twee jaar geleden was op Animals Today te lezen hoe levende vossenjongen in een kennel met jachthonden werden gegooid. Medewerkers van de Britse anti-jachtorganisatie Hunt Investigation Team (H.I.T.), ondersteund door the League against Cruel Sports, filmden bij de kennels van de jachtvereniging van South Herefordshire hoe een vossenjong gillend uit een kooi wordt gehaald en bij een roedel jachthonden in de kennel worden gegooid. Daarna is te zien hoe het levenloze lichaampje van het diertje wordt gedumpt in een afvalbak, waarna een ander jong hetzelfde vreselijke lot ondergaat.

Onderzoek frustreren
Nadat H.I.T. in 2016 de beelden overhandigde aan de politie van West Mercia, zijn drie mensen gearresteerd. Zij waren al snel weer op vrije voeten, waarna een petitie werd opgezet om aan te dringen op vervolging. Dit heeft lang geduurd, maar een van de redenen hiervoor lijkt volgens de BBC te zijn dat een politieagent die betrokken was bij het onderzoek, het slachtoffer was van een lastercampagne. Klachten werden ingediend tegen agent Richard Barradale-Smith, onder meer dat hij banden zou hebben met anti-jachtactivisten. Ten minste een van de klachten was ingediend door een persoon gelieerd aan de jagersvereniging. Het onderzoek naar de agent zorgde voor vertraging in het onderzoek naar de gedode vosjes.

Aangeklaagd
Toch komen de jagers niet met hun wrede en illegale praktijken weg. Deze week zijn namelijk vijf leden van de jachtvereniging South Herefordshire aangeklaagd: dinsdag 15 mei worden ze voorgeleid. Het gaat om drie mannen en twee vrouwen, variërend in leeftijd van 29 tot 54 jaar. Hen wordt wreedheid tegenover dieren ten laste gelegd.

Agent Jonathan Roberts:

“Dit is het resultaat van een complex onderzoek in South Herefordshire. De personen zullen dinsdag 15 mei voor de rechtbank van Birmingham worden voorgeleid. Gevallen van wreedheid tegenover dieren neemt de politie van West Mercia heel serieus. We zetten ons actief in om dieren te beschermen en lijden te voorkomen.”

Bewijsmateriaal extreme wreedheid
De anti-jachtbeweging maakt met de gruwelijke beelden heel duidelijk dat de vossenjacht officieel verboden sinds 2004, nog maar al te vaak voorkomt en dit geen incident is. Helaas is er een ernstig gebrek aan handhaving van deze wetgeving. H.I.T. wil de illegale praktijken openbaar maken en erop aandringen dat het verbod nageleefd wordt. Het maken van beelden, hoe vreselijk ook, helpt daarbij om het publiek te informeren en aan te zetten tot protest tegen deze wrede hobby van een select gezelschap. Ruim 80% van de Britse bevolking is namelijk tegen de jacht. Zonder massaal protest is de kans helaas kleiner dat overtreders van de Hunting Act vervolgd worden.

Druk op handhaving
Op zaterdag 12 mei was er al een demonstratie gepland bij het politiebureau, omdat het zo lang duurde voor de jachtvereniging zich moest verantwoorden. Dit protest is doorgegaan, om de druk op te voeren en te laten zien dat het gebrek aan handhaving op het gebied van illegale vossenjacht en andere misdaden tegenover wilde dieren niet wordt geaccepteerd.

Waarschuwing: deze schokkende beelden laten zien hoe uitermate wreed de trainingsmethode van vossenjagers is.

Bron: BBC ©Animals Today Angelique Lagarde