Levende babyvosjes die in een kennel met jachthonden worden gegooid: deze gruwelijke trainingmethode is undercover gefilmd door een Britse anti-jachtorganisatie die de illegale praktijken openbaar wil maken. Op deze manier leren jagers hun honden op vossen te jagen en ze te doden.

babyvosjes
© Melissa Groo

Medewerkers van het Hunt Investigation Team, ondersteund door the League against Cruel Sports, filmden bij de jachtvereniging van South Herefordshire hoe een vossenjong gillend uit een kooi wordt gehaald en bij de roedel in de kennel worden gegooid. Daarna is te zien hoe het levenloze lichaampje van het diertje wordt gedumpt in een afvalbak, waarna een ander jong hetzelfde vreselijke lot wacht.

De anti-jachtbeweging zegt dat met deze gruwelijke beelden heel duidelijk wordt gemaakt dat de vossenjacht nog maar al te vaak voorkomt en dit geen incident is. Deze video maakt deel uit van een doorlopend onderzoek van the League against Cruel Sports naar ‘cubbing’, de illegale trainingsmethode waarbij jonge vossen worden gebruikt om jachthonden te leren op vossen te jagen en ze te doden. Soms worden vossenjongen tijdens een jachtpartij niet gedood maar wel gevangen: op deze manier dienen ze later als levend aas. In andere gevallen worden zulke vosjes in een kunstmatige burcht gestopt, om ze bij de hand te hebben als ‘voorraad’, om de honden op te laten jagen. Vorig jaar werden 16 vossenjongen gelukkig op tijd gevonden en bevrijd.

Jagers die op deze manier te werk gaan houden hun wrede bezigheden liever geheim. Organisaties als the League against Cruel Sports zijn hen dan ook een doorn in het oog. Toen de organisatie in maart van dit jaar een vos redde die door de Belvoir jachtgroep was opgesloten, werden twee undercovermedewerkers door aanhangers van deze jachtgroep ernstig mishandeld, wat een van de activisten zelfs een gebroken nek opleverde.

Drie mensen werden door de politie gearresteerd naar aanleiding van het beeldmateriaal. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten. Wil je dat deze leden vervolgd worden? Teken dan hier de petitie, gericht aan de Britse premier.

Eduardo Goncalves van the League Against Cruel Sports:

“Dit is de lelijke en wrede waarheid achter het pittoreske plaatje dat jachtgroepen schetsen. Uit de beelden blijkt duidelijk dat de jongen van hun ouders zijn weggeroofd, gevangen gehouden worden en dan hardvochtig bij de honden worden gegooid om verscheurd te worden. De doodsangst die deze vosjes moeten hebben doorstaan is bijna ondenkbaar. Jachtgroepen willen dat we het jagen als een sport beschouwen, maar ik kan me niet voorstellen hoe iemand dit als sport kan zien. Ze trainen honden om vossen te doden, zo simpel is het, en helaas is dit geen incident. Deze barbaarse praktijken komen in het hele land voor. Van nature doden honden geen vossen, dus dit moet ze worden aangeleerd. Deze video laat zien op welke gruwelijke manier dit in het geheim gebeurt. We weten dat dit elk jaar plaatsvindt, als jonge vossen omsingeld worden door de jachtgroep en de honden erop uit worden gestuurd om ze te doden, maar om dit op camera vast te leggen is bijna onmogelijk. Met dit bewijsmateriaal hopen we dat de autoriteiten en de Engelse bevolking voor eens en altijd inzien dat er geen rechtvaardiging is voor de wreedheid die gepaard gaat met de vossenjacht.”

De vossenjacht is een vreselijke gebeurtenis. Ruiters en jachthonden achtervolgen een doodsbange vos tot deze uitgeput is en door de honden wordt verscheurd. Sinds 2004 is het jagen met honden op vossen verboden: alleen het volgen van een kunstmatig uitgezet spoor is nog toegestaan. Dit wil echter zeker niet zeggen dat de vossenjacht niet meer voorkomt, er is namelijk een ernstig gebrek aan handhaving van deze wetgeving.

Waarschuwing: deze schokkende beelden laten zien hoe uitermate wreed de trainingsmethode is.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde