Tot groot verdriet van Wildlife SOS en dierenbeschermers wereldwijd heeft het gerechtshof in Pune (India) vier olifanten teruggestuurd naar het circus waaruit Wildlife SOS, de Indiase dierenbescherming en de lokale politie ze op 27 mei bevrijdde. De dieren, ook wel de Precious Four genoemd, waren eindelijk verlost van tientallen jaren van mishandeling in het Indiase Rambo Circus. Maar vanwege een procedurefout besliste de rechter dat de vrijlating van Goldie, Sylvie, Pearl en Ruby teruggedraaid moest worden.

Precious Four
Goldie, Sylvie, Pearl en Ruby moeten terug naar het circus | Foto: Wildlife S.O.S./Facebook

Het circus bestreed de vrijlating bij de rechter met de claim dat de Indiase dierenbescherming (Animal Welfare Board of India, AWBI) de aanzeggingen over de olifanten naar het verkeerde adres had gestuurd, en de AWBI kon dat niet weerleggen. Daarop oordeelde de rechter dat de dieren terug moesten naar het circus. Tot dat moment bevonden de olifanten zich in een tijdelijk verblijf waar ze alle nodige (medische) verzorging ontvingen van het team van Wildlife SOS, maar de circusmedewerkers haalden de vier dieren daar hardhandig weg.

Geen oog voor omstandigheden
Blijkbaar was het gerechtshof ongevoelig voor de miserabele toestand waarin de olifanten zich bevonden. Wildlife SOS somt op zijn Facebookpagina op hoe erg de Precious Four leden onder het circusbewind:

“Goldie is blind, en heeft meerdere abcessen. De vier olifanten vertonen abnormal gedrag, een teken van dwangarbeid in het circus en van jarenlange extreme psychologische en lichamelijke marteling. De rechter nam niet in overweging dat ze ketens met scherpe punten dragen, dat hun voetzolen rotten, dat hun teennagels veel te lang zijn en hun mond kapot is. Ze hebben zwellingen op hun lichaam van alle slaag, ze krijgen armetierig, droog stro te eten en ze moeten in hun eigen uitwerpselen staan. Bovendien negeerde de rechter het feit dat ze illegaal optraden, omdat het circus meerdere richtlijnen en instructies van de autoriteiten overtraden.”

Niet zonder slag of stoot
Op dinsdag 22 juni kwamen de medewerkers van Rambo Circus naar het olifantenverblijf om de vier dieren mee te nemen. Naar eigen zeggen liet Wildlife SOS dat niet zomaar gebeuren, zo is op Facebook te lezen:

“Er is een enorme groep in vrachtwagens aangekomen. Ze gaan de strijd aan met ons team ter plaatse, dat dapper tegenstand biedt. Hopelijk vallen er geen slachtoffers. (…) De circusmensen worden steeds agressiever en bedreigen ons team. Konden we hen maar met duizenden dierenvrienden tegelijk tegenhouden.”

Het verzet mocht niet baten. De Precious Four werden afgevoerd, en moeten nu hun kunstjes weer vertonen in de piste.


Niet opgeven
Het bestuur van Wildlife SOS is kapot van dit verlies, maar gooit de handdoek niet in de ring. Woordvoerder voor Wildlife SOS in de Verenigde Staten John Pecorelli:

“Dit vonnis was een enorme schok.”

Nikki Sharp, directeur van Wildlife SOS in de Verenigde Staten, verklaarde aan GrindTV:

“Dit is een gitzwarte dag in onze strijd voor het welzijn van alle olifanten ter wereld. De medische behandeling sloeg aan bij de dieren, en we hadden het recht aan onze kant. Nu blijkt echter dat deze kwetsbare dieren niet konden worden beschermd door de autoriteiten. Maar ook al hebben we deze ronde verloren, we blijven ons inzetten om deze vier olifanten te redden uit een circus dat hen tientallen jaren lang heeft verwaarloosd.”

Petitie
Wildlife SOS heeft een petitie gelanceerd om het gerechtshof en de overheid te vragen de vier olifanten alsnog vrij te laten.

Bron ©PiepVandaag.nl Anne Douqué