Pitbull terriër Stella is door het oog van de naald gekropen. Het dier was door de rechtbank ten dode opgeschreven, maar nu een nieuwe eigenaar zich heeft aangediend die volgens de autoriteiten geschikt is om voor Stella te verzorgen, mag ze alsnog blijven leven.

Pitbull terriër Stella
Foto: facebook Save Stella the Pitbull

In mei 2014 werd Stella in beslag genomen vanwege haar ras, omdat ze zich agressief zou hebben gedragen toen ze door officieren werd meegenomen en omdat ze negatieve beoordelingen kreeg na verschillende gedragstesten. Na 11 zittingen besloot de rechtbank in het Britse graafschap Devon in februari dat Stella gedood moest worden.

Stella heeft het geluk dat kennelhoudster Carolyne Pharaoh, waar ze sinds dit voorjaar verblijft, zich haar lot aantrok. Pharaoh heeft voor Stella een stal verbouwd tot hondenkamer, met toegang tot de tuin die afgesloten is met een stevig hek.

“Ik heb een band gekregen met Stella. Ik ben erg dol op haar en mijn familie ook. We kunnen haar een goed leven geven.”

Hierop besloot de rechtbank dat Stella een nieuwe kans krijgt, op voorwaarde dat ze geen gevaar oplevert. Carolyne Pharaoh wordt eigenaar van de hond en zal een Exemption Certificate aanvragen. (Een aantal hondenrassen, zoals pitbull terriers, is verboden in het Verenigd Koninkrijk. Als de rechtbank vindt dat een bepaalde hond geen gevaar oplevert is het mogelijk een certificaat op te vragen waarmee je kunt aantonen dat voor jouw hond een uitzondering geldt – Red.)

Voormalig eigenaar Antony Hastie is dolgelukkig dat Stella eindelijk weer vrij komt.

“Ik ben mevrouw Pharaoh eeuwig dankbaar. Het brak mijn hart dat Stella zo lang opgesloten zat.”

Hastie gaf aan dat Stella nooit agressief gedrag vertoonde voordat ze in beslag werd genomen, maar de politie van Devon verklaarde in de rechtbank dat Stella wel degelijk agressief was geweest zowel voor als na haar inbeslagname.

Pitbull terriër Stella
Foto: Laura Khanlarian

Sinds haar inbeslagname twee jaar geleden werd Stella in een kennel gehouden en kreeg ze al die tijd geen beweging, omdat ze te gevaarlijk zou zijn. Deze eenzame opsluiting was waarschijnlijk bepaald niet bevorderlijk voor haar gedrag. Klokkenluider en voormalig kennelmedewerker Laura Khanlarian stapte in april naar de media vanwege de schokkende behandeling van meerdere honden in de Foredowne Boarding Kennel , waarvan de politie van Devon en Cornwall gebruikmaakt, die aan hun lot werden overgelaten. Khanlarian:

“Elke hond moet beweging krijgen. Ze zouden afleiding moeten hebben, maar krijgen dit niet. Ik besloot mijn mond open te doen, omdat ik vind dat dit fout is. Ik ben geen dierverzorger geworden om achterover te zitten en dit te laten gebeuren.”

Door de beschuldiging van Laura Khanlarian werd Stella dit voorjaar eindelijk overgeplaatst naar een andere kennel, waar ze beter werd verzorgd en na twee jaar opsluiting en gebrek aan interactie weer uitgelaten werd. De omstandigheden in de kennels van de politie in Devon en Cornwall, waar volgens personeelsleden zeker 20 honden niet benaderd mogen worden, worden onderzocht. Parlementslid Neil Parish wil een landelijk protocol instellen hoe de politie om moet gaan met in beslag genomen honden.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde