Al zes maanden heeft de Taliban Afghanistan weer in hun bezit. Duizenden mensen zijn sinds de bezetting het land uit gevlucht, maar dieren bleven achter. Recentelijk werkten verschillende organisaties aan een operatie die ervoor heeft gezorgd dat 285 katten en honden het land veilig achter hebben kunnen laten.

taliban
285 katten en honden gered uit Taliban gebied | Foto: publiek domein (CC0)

154 honden en 131 katten hebben hun veiligheid ondertussen gevonden op het Canadese grondgebied. SPCA International, Kabul Small Animal Rescue, War Paws, Marley’s Mutts, RainCost Dog Rescue Society en Thank Dog I Am Rescue Society hebben hun krachten gebundeld. Samen stelden ze een plan op om al de achtergebleven dieren in het oorlogsgebied te redden. Na zes maanden is het ze eindelijk gelukt om de dieren in veiligheid te brengen.

Geen kant op

Maanden waren de dieren aan hun lot overgelaten. Hun baasjes moesten snel en zonder hun geliefde dieren het land binnen een paar dagen verlaten. Tijd om opvang of een andere oplossing te vinden was er niet bij. De Taliban zorgde ervoor dat deze families uit elkaar werden gerukt. De dieren belandden op straat zonder eten en onderdak. Een makkelijk doelwit van de Taliban en andere kwaadwillige personen.

Wijziging in plannen

Eerst was het plan om de dieren direct naar de Verenigde Staten te brengen, maar meerdere betrokken partijen waren hier fel op tegen. Ze waren bang dat de dieren ziektes met zich meebrachten. Anderen waren er van overtuigd dat zij het niet konden maken tegenover de bevolking om deze dieren het land binnen te laten. Na veel overleg is er voor gekozen om de honden en katten naar Canada te vliegen en vanuit daar te kijken of ze nog naar de Verenigde Staten kunnen worden overgeplaatst.

Oprichter van RainCost Dog Rescue Society, Jesse Adams, legt uit:

“De omvang van de missie was werkelijk verbazingwekkend, met monumentale inspanningen over twee continenten, zes organisaties en ontelbare uren om de finish te bereiken. We zijn er trots op een rol gespeeld te hebben bij het tot stand brengen van deze historische redding.”

Hereniging

Sinds de komst van de dieren in Canada zijn een aantal herenigd met hun families. Kat Tay Tay moest achter worden gelaten door Gary, die door zijn rol in de U.S.A. Air Force, zijn huisdier niet als prioriteit mocht zien. Daarnaast zijn sommige van de gevluchte Afghaanse gezinnen ondertussen weer samengebracht met hun huisdieren. Veel uiteengescheurde families zien sinds lange tijd eindelijk hun geliefde honden en katten weer.

Wereldwijde plannen

Overal ter wereld worden dit soort plannen opgezet en uitgevoerd. Zo heeft een Brit eind augustus persoonlijk 150 honden en katten uit Kabul heeft gehaald. Hij vloog alleen met zijn eigen vliegtuig terug met alleen maar dieren in het ruim.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Maury Senden