De Aarey kolonie in Mumbai, India, heeft een van haar meest geliefde inwoners verloren; de zes jaar oude luipaard Chandni. Ze werd dood aangetroffen in gespannen ijzerdraden, opgehangen door stropers. Zelfs haar 9 levens hebben de grote kat helaas niet kunnen redden. In 2014 ontkwam de luipaard al een keer eerder aan een soortgelijke val, die haar een poot kostte.

Luipaard Chandni
Luipaard Chandni | Fotocredit: mid-day.com

Chandni is het eerste slachtoffer van stroperij in Aarey, waar minimaal 7 luipaarden en nog meer andere wilde dieren leven. De dood van Chandni is niet alleen een groot verlies voor Aarey, maar wijst ook op een toename van stroperij in de regio. Nog geen 7 meter van de plek van de vondst werd een andere val gevonden, die meteen is verwijderd. Een maand geleden werd er door vrijwilligers ook al melding gemaakt van gespannen ijzerdraden in de buurt van Aarey. Het is zorgwekkend dat de stropers nu zelfs jagen in een gebied waar veel menselijke activiteit is.

Weken dood
Het lichaam van de luipaard werd zaterdag pas gevonden, maar verkeerde al in staat van ontbinding. Dat wijst erop dat Chandni al minstens 2 weken dood zou kunnen zijn. Politici vragen zich daarom af waarom er niet eerder melding van het incident is gemaakt. Volgens de boswachters is de luipaard met haar achterpoten verstrikt geraakt in het ijzerdraad en heeft zij veel bloed verloren, doordat ze zichzelf heeft geprobeerd los te maken. Tijdens haar poging om te ontsnappen moet ze veel geluid hebben gemaakt en het is dus opvallend dat niemand hier iets van heeft gehoord, terwijl er honderd meter verderop een huis staat.

Vacht
Chandni werd aan de hand van het patroon in haar vacht geïdentificeerd door een team van onderzoekers, die helpen bij het monitoren van luipaarden in Aarey. Ze raakte al eerder gewond toen ze een aantal jaar geleden uit een soortgelijke val ontsnapte. Op infraroodbeelden uit 2014 is vastgelegd dat Chandni maar één voorpoot had. Tot verbazing van de onderzoekers kon Chandni nog steeds overleven in het wild en beviel ze zelfs van een welp. In augustus werden moeder en welp nog op camera en in het wild gespot. Dit overtuigde de betrokkenen ervan dat ze niet geholpen hoefde te worden, mede omdat moeders met jongen zoveel mogelijk met rust worden gelaten.

Niet agressief
Sinds november was er echter geen spoor meer van Chandni en haar welp te bekennen en werd vermoed dat ze naar een ander gebied waren vertrokken. Onderzoekers probeerden haar tevergeefs te traceren, omdat ze geïnteresseerd waren in de manier waarop een fysiek beschadigde luipaard haar welp zou opvoeden. Er wordt veel gedacht dat oude of fysiek beschadigde dieren die niet meer in staat zijn om te jagen mensen gaan aanvallen. Het bestuderen en volgen van Chandni heeft na een periode van 18 maanden het tegendeel bewezen. Ondanks haar verwondingen viel Chandni nooit mensen in haar leefgebied aan. De lokale bevolking gaf aan haar weleens vlakbij hun huizen gezien te hebben, maar dat zij elke keer als ze haar zagen meteen het bos in vluchtte.

Welp
Chandni werd uiteindelijk aan de hand van haar beschadigde poot geïdentificeerd. Er zijn monsters van haar lichaam genomen en forensisch onderzoek moet de tijd en oorzaak van haar dood uitwijzen. De boswachters zijn nog steeds opzoek naar haar welp en zijn van plan meer camera’s in te zetten om daarbij te helpen.

Bron ©PiepVandaag.nl