Iedereen moet zelf weten wat-ie eet, koopt, stemt. Ik heb allang de hoop opgegeven dat wat ik zeg hier invloed op heeft. Maar ik wil mijn gevoel uiten en ik wil niet bij de mensen horen die zwijgen. Die over XX-jaar geen antwoord hebben op de vraag: Waarom liet je dit gebeuren?

varkens in de vee-industrie
In Nederland slachten we 15 miljoen varkens per jaar | ©Compassion in World Farming Flickr via Compfight cc

Varkens worden geboren om te lijden. Ze leven waar wij ze niet zien, in overvolle stallen waar zoveel ammoniak is dat ze sterven als de ventilatie uitvalt. Ze kunnen nooit de lucht zien, de wind voelen, het gras en de frisse lucht ruiken, of hun natuurlijke gedrag uiten – rennen, met elkaar spelen, wroeten, een partner vinden, een nest bouwen, hun kleintjes knuffelen.

Ze hebben doodellendige korte levens zonder één enkel moment van vreugde. Ze worden tot het eind uitgebuit zonder een greintje compassie. Hun moeders liggen de helft van hun leven klem tussen ijzeren stangen en worden gefokt om zoveel mogelijk biggen te baren. Ze worden zo vaak als haalbaar is geïnsemineerd met zaad van beren die zo mogelijk nog verschrikkelijker levens leiden.

varkens in de vee-industrie
Varkens in de vee-industrie ruiken nooit de frisse buitenlucht | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

We slachten er 15 miljoen per jaar in Nederland. Lopendebandwerk. Zelfs als alles goed gaat, kan geen zinnig mens de beelden hiervan aanzien (we zagen ze in Zondag met Lubach). Maar niet alles gaat goed en de lopende band moet doordraaien. Inspecteurs die ingrijpen krijgen ruzie. De NVWA is soepel en onderbezet.

Karen’s blog: De vuile was van de NVWA stinkt

De varkens zijn dan nog op kleuterleeftijd. Dieren met gevoel, met unieke persoonlijkheden, aanhankelijk naar mensen, even intelligent als peuters; ze staan in de top-5 van de slimste dieren, samen met chimpansees en dolfijnen. Ze weten echt wel wat er gebeurt. Geen enkel dier wil dood, dus ze zijn bang, ze verzetten zich. Maar daar is geen tijd voor. Niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. De machinerie moet doordraaien. Geld, handel, export.

Varkens nog regelmatig bij bewustzijn geslacht en gekookt

Onze politici zitten straks weer in de Kamer en in talkshows, met hun nette pak en hun uitstraling van redelijkheid en fatsoen. Maar het zijn misdadigers, psychopaten. Hun keuzes zijn moreel onverdedigbaar. Als je minister-president bent, als je minister van Landbouw bent, ben je er rechtstreeks verantwoordelijk voor dat dit gebeurt. Het maakt niet uit wat andere landen doen. Sommige dingen doe je gewoon NIET. Een van die dingen is: lieve, leuke dieren geboren laten worden enkel om te lijden, ze onderwerpen aan een troosteloos uitzichtloos leven en een horror-dood omdat dat het GOEDKOOPST is. Dat doe je niet, ongeacht wat een ander doet, ongeacht wat je ermee verdient.

©AnimalsToday.nl Roos Vonk

Roos Vonk is hoogleraar psychologie en auteur en schreef ‘Je bent wat je doet‘. Haar Facebook-community voor dierenvrienden is Animal People Alliance.