Wat was het een geweldig goede uitzending twee weken geleden van Arjen Lubach, over de misstanden in slachthuizen en de rol van de NVWA. Heel Nederland sprak erover en er kwamen in één klap duizenden vegetariërs bij.

NVWA
Wat een geweldig item | Foto: screenshot video VPRO Zondag met Lubach/YouTube #ZML

Geschokt door wat ze gezien heeft vertelde Merel Westerik in De Wereld Draait Door:

“Ik ga er nu echt mee kappen.”

Ze vond de beelden van de varkens in het abattoir zo verschrikkelijk dat dit voor haar reden is om vegetariër te worden. En ze was niet de enige. Het item zorgde in de afgelopen weken tot een toename van het aantal vegetariërs. Volgens ProVeg, meldden zich na de uitzending van Lubach op zondagavond een paar duizend mensen die de zogenoemde ‘Veggie Challenge’ willen aangaan.

Er werden zelfs Kamervragen gesteld door D66 over de consequenties van het tekort aan dierenartsen die willen werken voor NVWA. Laatstgenoemde maakte daar weer schaamteloos misbruik van en plaatste een vacature op LinkedIn:

NVWA
Schermfoto vacature NVWA op LinkedIn

Slachterij VION is boos, want ook al is in de uitzending hun eigen promotiefilmpje gebruikt om te laten zien wat er bij de slacht van varkens nu eigenlijk gebeurt, volgens VION is het pure misleiding. Bekijk daarom hieronder het item van Zondag met Lubach over de slacht en de NVWA en oordeel zelf, mocht je het nog niet eerder gezien hebben:
.

.
En hoe reageerde de NVWA? In de uitzending van Zondag met Lubach kwam naar voren dat de roosters naar slachterijen werden gelekt welke dierenarts wanneer is ingeroosterd. De NVWA lijkt over het lekken van deze roosters niet echt onder de indruk. Maar het feit dat er wanhopige klokkenluiders binnen de organisatie zijn die niet gehoord worden door de leiding, zich onveilig voelen en zich daarom genoodzaakt voelen hierover te ‘lekken’ naar de politiek en de media vindt de NVWA daarentegen een grove schande. De vuile was, zeg maar gerust smerige was, hang je natuurlijk niet buiten.

Integriteit-coördinator Dirk Evers noemde het in zijn blog op het intranet van de NVWA Grenzen aan transparantie. Hij betoogt daarin dat het delen van informatie met de media en politieke partijen, kort door de bocht, verboden is. Hij legt uit dat als een werknemer het ergens niet mee eens is dit via de afgesproken lijn moet worden aangekaart. Hij vraagt zich verder af waarom mensen uit de school klappen en beargumenteert dat deze wijze van lekken een negatief effect heeft op andere werknemers, op de NVWA als organisatie en ook op de minister. Hij is van mening dat deze manier van communiceren dan ook aangepakt dient te worden.

Dirk Evers maakt vooral duidelijk dat hij geen idee heeft wat integriteit inhoudt en geen idee heeft wat er aan de hand is binnen de NVWA, of zoals zovelen in het hoger management: de kop in het zand steekt.
.

Karen’s blog: Grenzen aan transparantie bij de NVWA

.
Eerder schreef ik, in een reactie op een blog gepubliceerd op het intranet van de NVWA, dat Pieter van Vollenhoven gelijk heeft. In zijn boek ‘Oproep van een waakhond’ pleit hij voor het vormen van een nationale veiligheidsinspectie met een uniforme werkwijze vergelijkbaar met de nationale politie. Tot begin 2011 was prof. mr. Van Vollenhoven voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, wat hem expert maakt op dit vlak.

Jan Meijer, ja diezelfde directeur Keuren van de NVWA die er zo’n vreselijke puinhoop van heeft gemaakt, denk aan de Noordelijke slachthuizen, schreef op het intranet van de NVWA een uiterst denigrerende reactie op het betoog van de heer Van Vollenhoven. Respectloos en tegelijkertijd typerend voor de man, die al heel lang geleden uit zijn functie had moeten worden gezet.

Ernstige misstanden en slechts het topje van een akelige ijsberg van ellende voor dieren, maar dus ook voor (ex) NVWA-medewerkers. Misstanden waar deze directeur Keuren Jan Meijer al jaren van de op hoogte is, maar niets tegen doet. Sterker nog, in een vorige door hem geschreven blog laat hij weten de klokkenluiders die de moed hebben gehad deze misstanden publiek te maken ‘onprofessioneel en niet-integer’ te vinden.

De oproep van de heer Van Vollenhoven snijdt wel degelijk hout. Ook ik ben van mening dat alleen het vormen van een nieuwe inspectie het disfunctioneren van de NVWA kan doen stoppen. Het verleden met zijn talloze schandalen, die steeds maar weer naar boven komen en waarvan het einde maar niet in zicht lijkt, levert voldoende bewijs om te kunnen stellen dat deze dienst nu eens en voor altijd moet worden overgenomen door een nieuwe organisatie met andere mensen aan het roer.
.

Karen’s blog: Pieter van Vollenhoven heeft gelijk

.
Gaat de uitzending van Lubach dan nu ook de laatste zet zijn om eindelijk het ontslag van het hogere management bij de NVWA te realiseren?

We wachten weer rustig af…

©AnimalsToday.nl Karen Soeters