Bij een uitslaande schuurbrand in Halfweg, tussen Amsterdam en Haarlem, zijn van dinsdag op woensdag twee paarden om het leven gekomen. Enkele andere paarden konden op het nippertje gered worden door de brandweer. De beheerder vermoedt dat de brand in de stal is aangestoken.

schuurbrand
Schuurbrand in Halfweg, beheerder vermoedt brandstichting | Foto: screenshot video NH Nieuws/YouTube

Het vuur brak midden in de nacht uit. Waarom de brand ontstond is onbekend en hiernaar wordt forensisch onderzoek verricht. In deze periode van het jaar is bijvoorbeeld het afsteken van vuurwerk als oorzaak niet uit te sluiten, al dan niet bewust gedaan om schade aan te richten. De beheerder vermoedt dat het hier gaat om een bewuste actie, meldt NH Nieuws:

“Ik denk dat het is aangestoken, maar ik heb geen idee door wie. Ik wil alleen maar zeggen: mochten mensen een probleem met ons hebben, laat de paarden dan in ieder geval met rust.”

In de stal stonden paarden van meerdere eigenaren. Drie paarden konden op tijd uit de schuur gered worden en die zijn in een weiland geplaatst buiten bereik van het vuur.
.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Vuurwerk en paarden

Jaarlijks lezen we berichten dat paarden (en andere dieren) het slachtoffer worden van vuurwerk, waarbij ze soms zelfs het doelwit zijn van misselijkmakend gedrag. In andere gevallen wordt er door baldadige jeugd niet bij nagedacht dat paarden veel stress ondervinden van met name knalvuurwerk, zeker wanneer dit illegaal en onverwacht wordt afgestoken buiten de toegestane uren om op 31 december. De dieren raken in paniek, slaan op hol en niet zelden rennen ze tegen prikkeldraad aan of rennen in volle vaart de weg op. Verstandige paardeneigenaren laten hun dieren in december tot ruim in januari niet buiten lopen, maar zetten ze veilig op stal totdat de vuurwerkellende voorbij is.
.

Vuurwerk jaagt paarden de dood in op snelweg

Bel 112

Mocht je ergens zien dat paarden of andere dieren – inclusief mensen – het slachtoffer worden van vuurwerkgooiers, twijfel dan geen moment en bel met spoed 112. De gevolgen voor de dieren kunnen desastreus zijn, waardoor direct ingrijpen noodzakelijk is. Maak indien mogelijk foto’s of film het gebeuren als bewijsvoering, zodat de daders gepakt kunnen worden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.