Op de snelweg A40, tussen Duisburg en Venlo in Limburg, hebben twee door vuurwerk op hol geslagen paarden maandagavond een ernstig ongeluk veroorzaakt. Een automobiliste kon de paarden niet meer ontwijken. Beide paarden overleefden de frontale botsing niet. De automobiliste raakte zwaargewond.

vuurwerk
Vuurwerk jaagt paarden de dood in op snelweg | Foto: Pixabay

Volgens de politie waren de twee paarden met hun eigenaresse onderweg toen er rotjes ontploften. Door het vuurwerk sloegen de paarden op hol en kwamen zij op de snelweg terecht. Het is nog niet bekend wie de rotjes hebben gegooid en of dit met opzet is gebeurd.

Eerdere vuurwerkincidenten
Dit incident staat niet op zichzelf. Elk jaar zijn er meerdere vuurwerkincidenten waarbij dieren het slachtoffer zijn. Eind 2016 raakten twee andere paarden gewond door het afsteken van vuurwerk.

In Scherpenzeel in de provincie Gelderland is een paard gewond geraakt nadat twee jongens van een jaar of 11 vuurwerk afstaken. De 15-jarige Friese merrie Djorra liep samen met haar eigenaresse haar dagelijkse rondje toen de jongens langs haar fietsten en met vuurwerk gingen gooien. Ondanks dat werd verzocht om te stoppen gingen de jongens er mee door. Djorra raakte in paniek en sloeg op hol met als gevolg drie kreupele benen, bloed uit de neus en niet meer eten.

Eind november barstten de hechtingen van paard Grey open nadat er in de buurt van zijn stal legaal vuurwerk werd afgestoken tijdens een evenement. Onder andere naar aanleiding van dit vuurwerkincident heeft Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren en Statenlid in de provincie Limburg een motie ingediend waarin zij het college van Gedeputeerde Staten verzoekt om de communicatie rondom legale vuurwerkevenementen te verbeteren, waardoor het voor diereneigenaren mogelijk wordt om op tijd maatregelen te nemen. De motie is op 16 december van vorig jaar unaniem aangenomen.

©PiepVandaag.nl Lianne Raat