In Scherpenzeel in de provincie Gelderland is een paard gewond geraakt nadat twee jongens van een jaar of 11 vuurwerk afstaken. De 15-jarige Friese merrie Djorra liep samen met haar eigenaresse haar dagelijkse rondje toen de jongens langs haar fietsten en met vuurwerk gingen gooien. Ondanks dat werd verzocht om met het gooien van vuurwerk te stoppen gingen de jongens er mee door. Djorra raakte in paniek en sloeg op hol met als gevolg drie kreupele benen, bloed uit de neus en niet meer eten.

paard gewond
Foto: publiek domein

Normaal levert vuurwerk voor Djorra geen problemen op, want zij is verkeersmak en niet bang voor vuurwerk op afstand. Afgelopen zaterdag kwamen de knallen voor Djorra, die op de openbare weg liep omdat zij herstellende is van een peesblessure, te dichtbij. Zij is terug gegaloppeerd naar haar stal en werd daar kreupel en met pijn aangetroffen. Een dierenarts heeft Djorra onderzocht. Het dier is opgenomen in de kliniek waar zij rust moet houden en later verder zal worden onderzocht.

Motie aangenomen
Van het voorval dat niet het eerste incident van dit jaar is waarbij een paard gewond raakt door vuurwerk is aangifte gedaan bij de politie. Eind november barstten de hechtingen van paard Grey open nadat er in de buurt van zijn stal vuurwerk werd afgestoken. Onder andere naar aanleiding van dit vuurwerkincident heeft Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren en Statenlid in de provincie Limburg een motie ingediend waarin zij het college van Gedeputeerde Staten verzoekt om de communicatie rondom legale vuurwerkevenementen te verbeteren, waardoor het voor diereneigenaren mogelijk wordt om op tijd maatregelen te nemen. De motie is unaniem aangenomen.

Illegaal
Bij de jongens die vuurwerk vanaf hun fiets naar Djorra gooiden is geen sprake van het legaal afsteken van vuurwerk. Alleen op 31 december van 18 uur ’s avonds tot 2 uur ’s morgens is het toegestaan om vuurwerk af te steken, dit om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Mogelijk is er niet alleen aangifte gedaan van een vuurwerkovertreding, maar ook van dierenmishandeling. De politie heeft de zaak na de aangifte in behandeling genomen.

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.