De Limburgse Provinciale Statenvergadering heeft vandaag unaniem een motie van Statenlid Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren aangenomen. Plusquin diende de motie in onder andere naar aanleiding van het vuurwerkincident dat eind november plaatsvond en waarbij paard Grey gewond raakte.

vuurwerkmotie
Foto: Pixabay

Grey raakte gewond doordat zijn eigenaresse niet wist dat er een vuurwerkevenement in haar omgeving was georganiseerd. De organisator hoefde van de vergunningverlener slechts omwonenden in een straal van 200 meter rondom het evenement in te lichten. Grey stond 260 meter van het evenement op stal.

Pascale Plusquin van de PvdD liet naar aanleiding van het vuurwerkincident met paard Grey eerder aan PiepVandaag! weten:

“We hebben in de Staten zojuist een motie Limburg paardenprovincie aangenomen. Dit moeten wij ons dus aantrekken. Het liefst zouden wij als PvdD dit soort evenementen verbieden, maar daarvoor moet de wet veranderd worden en dat kunnen wij niet als provincie. Maar een beter waarschuwingssysteem kan ook heel veel goeds doen, en daar gaat het ons nu om.”

Betere communicatie
De motie die nu is aangenomen ziet op het verbeteren van de communicatie naar omwonenden van vuurwerkevenementen. In de toekomst worden diereneigenaren hopelijk in een grotere straal dan 200 meter op de hoogte gesteld van een gepland vuurwerkevenement zodat zij tijdig voorzorgsmaatregelen kunnen treffen en hun dieren zo veilig van het vuurwerk kunnen stellen.

©PiepVandaag.nl Lianne Raat