Eind november is Grey, een paard die op stal stond in de Limburgse plaats Gronsveld gewond geraakt nadat er op een vlakbij gelegen feestlocatie vuurwerk werd afgestoken. Grey was kort daarvoor ontslagen uit de universiteitsklinkiek in Luik waar hij was geopereerd. Door het afsteken van het vuurwerk raakte hij in paniek en barstte alle hechtingen van zijn operatiewond weer open.

vuurwerkevenement
Paard raakt gewond door vuurwerkevenement | Foto: Elliotphotos via Compfight cc

Ondanks dat de feestlocatie een vergunning had voor het afsteken van vuurwerk heeft dit een hoop dierenleed veroorzaakt en brengt het voor zijn eigenaresse extra kosten en werk met zich mee. Zij moet twee keer per dag de wond van Grey verzorgen, medicijnen toedienen en de stal goed schoon houden, omdat dat de kans op een wondinfectie vermindert. Als zij had geweten dat er die dag vuurwerk zou worden afgestoken had zij haar paard nog een nacht extra in de universiteitskliniek laten verblijven, want dat had een hoop ellende en kosten bespaard. Een nachtje in de kliniek kost slechts 13 euro.

200 meter
Hoe kan het dat de eigenaresse van Grey, die nog drie andere paarden aan huis heeft, niets wist van het vuurwerk dat werd afgestoken? Na het incident is een vergunningverlener van de provincie ter plaatse geweest. Omwonenden zijn van tevoren wel gewaarschuwd, door middel van briefjes in de bus, maar slechts in een straal van 200 meter. 200 meter is volgens de vergunningverlener de waarschuwingsafstand die de provincie aan organisatoren van evenementen meegeeft. De eigenaresse die 260 meter van de feestlocatie afwoont wist dus van niks en kon daardoor ook geen voorzorgsmaatregelen nemen zoals zij dat met Oud en Nieuw wel altijd doet. Dan zet zij vanaf 16 uur ´s middags de radio op stal aan en luiden zij en haar man ook hier samen met de paarden het nieuwe jaar in.

Decibellen
De vuurwerkshow eind november loog er niet om, deze duurde maar liefst 8 minuten en het leek erop alsof het vuurwerk naast de voordeur van de eigenaresse lag. Bij de eerste klap vloog zij dan ook van de bank af. De decibellen zijn niet gemeten tijdens het evenement en de lawaaioverlast is waarschijnlijk extra heftig geweest doordat de eigenaresse met haar paarden in een dalletje woont waar het geluid weerkaatst. De decibellen van vuurwerk, zo weet de eigenaresse te vertellen, worden slechts steekproefsgewijs op een locatie in Rotterdam getest. Totaal niet vergelijkbaar met Gronsveld waar zij woont.

Het had allemaal veel erger kunnen aflopen als de paarden in plaats van op stal in de wei hadden gestaan en waren uitgebroken en op de naastgelegen snelweg A2 terecht waren gekomen. In dat geval was de schade, maar ook vooral het leed niet te overzien geweest.

Motie
Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren laat naar aanleiding van het vuurwerkincident met paard Grey weten:

“We hebben in de Staten zojuist een motie Limburg paardenprovincie aangenomen. Dit moeten wij ons dus aantrekken. Het liefst zouden wij als PvdD dit soort evenementen verbieden, maar daarvoor moet de wet veranderd worden en dat kunnen wij niet als provincie. Maar een beter waarschuwingssysteem kan ook heel veel goeds doen, en daar gaat het ons nu om.”

Naar aanleiding van onder andere dit vuurwerkincident zal Plusquin aanstaande vrijdag in Limburgse Provinciale Staten vergadering een motie indienen waarin zij het College van Gedeputeerde Staten verzoekt om ervoor zorg te dragen dat in de toekomst omwonenden in straal van minimaal 500 meter rondom het vuurwerkevenement worden gewaarschuwd zodat meer diereneigenaren maatregelen kunnen treffen.

“Geen enkele afstand is 100% safe, maar dit zou in ieder geval een verbetering zijn. Verder zou het waarschuwen ook in de vergunning, of bevestiging van de melding, moeten worden vastgelegd zodat organisatoren weten waar zij aan toe zijn.”

©PiepVandaag.nl Lianne Raat