Princess Cruise Lines heeft een boete opgelegd gekregen van 37 miljoen euro omdat het schip Caribbean Princess met opzet olieafval heeft gedumpt op zee. Bovendien probeerde de rederij dit vervolgens te verdoezelen.

oliedump
Cruisemaatschappij krijgt megaboete voor oliedump | Foto: ecstaticist via Compfight cc

Grootscheeps mismanagement
De boete voor de Californische rederij is de hoogste boete die ooit is uitgedeeld voor opzettelijke vervuiling. John Cruden, de hoofdaanklager milieuzaken van het Amerikaanse ministerie van justitie, legt uit waarom:

“De vervuiling was geen individuele misstap. Het is een teken van mismanagement en een kwalijke bedrijfscultuur. Princess Cruise Lines had beter moeten weten, en beter moeten handelen.”

Lozen voor Engelse kust
De vervuiling kwam aan het licht nadat een recent aangenomen scheepsingenieur een ‘magische pijp’ ontdekte op de Caribbean Princess, waarmee het schip in augustus 2013 16.000 liter olieafval voor de kust van Engeland dumpte Het justitieel onderzoek begon na een tip van de Britse kustwacht aan hun Amerikaanse collega’s.

Fraude
Uit het onderzoek bleek dat de Caribbean Princess al sinds 2005 illegaal olieafval op zee dumpte. De hoofdingenieur en senior eerste ingenieur wilden deze praktijken verborgen houden door tegelijkertijd schoon zeewater te lozen. Op die manier zou er in de digitale rapporten niks vreemds aan de lozing te zien zijn.

Supervisie
Uiteindelijk kwam aan het licht dat, buiten de Caribbean Princess, ook nog vier andere schepen van de rederij illegaal olieafval in de Amerikaanse wateren hadden gedumpt. In de schikking besloot Princess Cruise Lines schuld te bekennen. Omdat de rederij onderdeel is van cruisegigant Carnival Corporation, vallen alle acht rederijen van deze maatschappij vijf jaar lang onder justitiële supervisie om te controleren of ze de milieuregels naleven.

Bron ©PiepVandaag.nl Anne Douqué