Frankrijk gaat honderdduizenden eenden en ganzen afmaken in de strijd tegen vogelgriep. Het Franse Ministerie van Landbouw heeft hiertoe opdracht gegeven. De dieren zullen in drie districten in het zuidwesten van Frankrijk worden gedood.

vogelgriep
Frankrijk maakt honderdduizenden eenden en ganzen af wegens vogelgriep | Foto: Angelique Lagarde/PiepVandaag.nl

Het gaat om gebieden in Gers, Landes en Hautes-Pyrénées, die het zwaarst zijn getroffen door het vogelgriepvirus. Al het pluimvee wat vrij rondloopt wordt daar in de komende weken afgemaakt. Dieren die binnen gehouden worden, evenals fokkerijen met een gesloten productieproces, worden gespaard. Het gaat naar schatting om zo’n 800.000 tot 1,3 miljoen dieren.

Foie gras
In de regio’s worden eenden en ganzen vetgemest voor foie gras: vervette ganzen- of eendenlever. In mei werd de gehele productie van foie gras tijdelijk stopgezet wegens de uitbraak van vogelgriep. Frankrijk produceert 75 procent van de wereldvoorraad foie gras en 70 procent daarvan komt uit het besmette gebied.

In 2014 exporteerde Frankrijk 5.000 ton van deze zogenaamde delicatesse. Andere belangrijke producenten van de vetgemeste levers van eenden en ganzen zijn onder meer Hongarije en Spanje. Het behoort tot het meest omstreden soort voedsel dat er is.

Dierenleed
De productie van foie-gras veroorzaakt veel dierenleed: ganzen en eenden worden gedwangvoederd om zo hun lever onnatuurlijk vet te maken. In vele landen, waaronder Nederland, het verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Israël, is dit dwangvoederen verboden.

Vogelgriep in geheel Europa
In 2016 werden er in Europa al honderdduizenden dieren afgemaakt wegens de uitbraak van het vogelgriepvirus. Zo werden er in december 300.000 kippen afgemaakt in Gelderland. Eind november werden net over de Duitse grens in Nedersaksen ruim 100.000 kippen en kalkoenen gedood vanwege een uitbraak van vogelgriep. Ook in Biddinghuizen werd vogelgriep aangetroffen: hier werden 190.000 eenden afgemaakt. Sinds begin november geldt er een ophokplicht voor pluimvee.

Ook in Polen, Hongarije, Oostenrijk, Duitsland en Groot-Brittannië heerst vogelgriep. Net als in 2014, toen er in Nederland een uitbraak was van vogelgriep, lijkt het er ook nu weer op dat wilde vogels als schuldige naar voren worden geschoven.

Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.