De dieren in de dierentuin van Jemen zijn er zo slecht aan toe, dat zij een hongerdood sterven. De dierentuin ligt midden in oorlogsgebied en de dieren krijgen niet langer te eten. De overheid weigert de dieren naar een veiliger plek te brengen.

hongerdood
Dieren sterven hongerdood in dierentuin Jemen | Foto: Facebook SOS Zoo and Bear Rescue

In Jemen woedt al sinds 2012 een burgeroorlog. Niet alleen de bevolking lijdt daaronder, zo zijn honderdduizenden kinderen zwaar ondervoed, ook de dieren in het land hebben zwaar te lijden onder de oorlog. Begin vorig jaar kwamen er al berichten van uitgehongerde dieren in de Taiz Zoo in Jemen; de overheid, die eigenaar is van het park was gestopt met het betalen van de personeelsleden. Tevens werd het gebied gebombardeerd. De tientallen dierenverzorgers die de dierentuin kende verlieten de plek en honderden dieren leven zonder zorg of voedsel achter.

Hulp van dierenorganisaties
Maar dat het probleem wereldwijd aandacht kreeg, schoot de dierenrechtenorganisatie SOS Zoo & Bear Rescue te hulp. Op initiatief van de Nederlandse Chantal Jonkergouw, die in Zweden woont, zamelden ze geld in om de zorg voor de dieren te kunnen bekostigen. In de afgelopen maanden werd er meer dan 120.000 euro ingezameld. De dieren kregen eindelijk weer water en eten.

Echter blijft de situatie voor de dieren zeer precair. Ze zaten nog steeds vast in de dierentuin in oorlogsgebied. Wegens de hevige gevechten rondom het park is het gevaarlijk om de dierentuin te betreden. Om de dieren te kunnen evacueren naar bijvoorbeeld Jordanië of de Verenigde Arabische Emiraten, is overheidshulp nodig. En de overheid blijft weigeren.

Chantal Jonkergouw:

“Maar de overheid wil niet helpen. Ze zeggen dat de dieren niet uit Jemen mogen, dat er goed voor hen gezorgd wordt en dat het goed met hen gaat. Maar de reden waarom ze nog niet dood zijn, is omdat wij hen de afgelopen maanden verzorgd hebben, ondanks de overheid. We hebben duizenden euro’s ingezameld zonder dat we echte medewerking kregen en zonder dat er een duurzame oplossing komt voor de dieren.”

Geen eten meer
Jonkergouw nam in november de beslissing om te stoppen met het voeren van de dieren, totdat de overheid ermee akkoord gaat de dieren over te dragen aan een organisatie die ze naar een veilige omgeving kan brengen. Het geld om de dieren eten te kunnen blijven geven is bijna op. 11 leeuwen en zes Arabische paarden zijn inmiddels al een hongerdood gestorven. De dieren – leeuwen, luipaarden, hyena’s en tientallen andere dieren – krijgen wel nog steeds water.

Hulp van een buurman
Een buurtbewoner kon de uitgehongerde dieren niet aanzien en besloot vlees te brengen naar de leeuwen en luipaarden. Maar sinds 16 december hebben ze niks meer gekregen. De herbivoren hadden nog wel wat te eten: rotte groenten.

Veel dieren tonen inmiddels tekenen van zwakte, vertelt Bassam Al-Hakimi van het SOS-project:

“Nu ze weer steeds meer honger krijgen, zien de sterkere dieren de zwakkere dieren als een prooi. In februari al waren er meldingen van luipaarden die hun soortgenoten aan het opeten waren.”

De overheid geeft steeds nog geen gehoor. Jonkergouw:

“Het is een zeer moeilijke beslissing om te stoppen met het geven van eten. Maar zonder de medewerking van de overheid is het onmogelijk om een echte oplossing te vinden. Het is niet meer doenbaar voor de SOS-organisatie om fondsen en zorg te blijven voorzien terwijl de overheid niets doet. De overheid moet voelen dat er iets moet gedaan worden. Het grote probleem is dat dit ten koste van de dieren is, maar er is geen andere optie. Wat we ook doen, de dieren zullen lijden.”

Arabische luipaarden
In de dierentuin leven 28 Arabische luipaarden. Deze dieren zijn ernstig in het voortbestaan bedreigd. Nog maar 80 Arabische luipaarden leven in het wild. Volgens Jonkergouw is dit de reden dat de overheid geen stappen onderneemt. De Arabische luipaarden zijn voor Jemen een soort van nationaal symbool. Jonkergouw:

“Elk verlies van zo’n Arabische luipaard is zwaar. Hopelijk komt de overheid tóch nog over de brug als ze merken dat de luipaarden beginnen te sterven van de honger. Maar ik vrees dat er nog meer luipaarden moeten sterven voordat de overheid zich realiseert dat ze de dieren moeten evacueren.”

Jonkergouw zegt de dieren meteen weer te zullen voeden zodra de overheid een overeenkomst ondertekend om de dieren naar Jordanië of de Verenigde Arabische Emiraten te evacueren. De overheid heeft haar organisatie echter op een zwarte lijst gezet en het project nu overgedragen aan A Lion’s Heart.

Bron: Nieuwsblad.be ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor