Vanaf 1 januari 2017 zijn bontfokkerijen in Kroatië verboden. Dit is het resultaat van de Animal Protection Act van 2006 die het uitfaseren van bontfokkerijen als doel stelde. Na een lange strijd van politici, deskundigen en talloze organisaties trekken de bontfokkers toch aan het kortste eind.

bontfokkerijen
Fotocredit: Filipe.Ramos via Compfight cc

Om de regering te bedanken voor haar kordate beslissing, zal betrokken organisatie Animal Friends Croatia een taart bezorgen aan het ministerie van landbouw en een brief sturen naar Eerste Minister Andrej Plenković en President Kolinda Grabar-Kitarović. Hiermee wil de organisatie tonen dat het loont om naar de bevolking te luisteren en haar overwinning op een vreselijke industrie vieren. In Kroatië worden hiervoor chinchilla’s gebruikt.

De strijd ging niet makkelijk, want hoewel een groot aantal bontfokkerijen reeds in 2006 het werk hebben neergelegd, hadden anderen het lef om door te gaan en te lobbyen voor hun bloederige industrie. Afgelopen zomer zijn ze erin geslaagd een aangepast wetsvoorstel aan het ministerie voor te leggen om een uitzondering te maken op chinchilla’s, maar de publieke verontwaardiging volgde snel en zorgde voor een opheffing.

In hun wanhoop poogden de chincillafokkers de uitfasering en daarmee het leed van de dieren te verlengen met een jaar, maar de bevolking kantte zich ook hier meteen tegen. Daarmee toont het Kroatische volk dat haar ethische bewustzijn het nietsontziende winstbejag van enkele uitbuiters met geld overtroeft.

We zien bont steeds vaker in opspraak komen. Eind november gingen in Nederland mensen massaal uit de kleren voor een campagne tegen bont en verschillende organisaties zoals Bont voor Dieren en Animal Rights zetten zich vurig in tegen bontfokkerijen.

 

Bronnen: Animal Friends Croatia, Fur Free Alliance, Dubrovnik Times ©PiepVandaag.nl Bram Vogels