Gisteren startte de campagne ‘BONT? Ik draag nog liever niets’. Deze actie roept het publiek op bont samen met hen te boycotten op een wel heel bijzondere manier. Deelnemers van de actie veranderen namelijk massaal hun profielfoto op de sociale media naar een naaktfoto van zichzelf, met daarbij de campagneslogan. Met dit persoonlijke statement spreken zij alle bontdragers aan op hun kledingkeuze.

naaktfoto
Bont? Ik draag nog liever niets | Foto: Boycot Bont

De organisatie Boycot Bont werkte samen met diverse fotografen om een groot aantal mensen te vereeuwigen in stijlvolle zwart-wit foto’s.  Ook deden er mensen mee die een eigen gemaakte foto in het actieframe te plaatsten via de website.

Onacceptabel
De actie is geïnspireerd op de PETA-campagne ‘I’d Rather Go Naked Than Wear Fur.’ Daar werden beroemdheden gebruikt als fotomodellen. Bij Boycot Bont krijgt juist iedereen een podium om bontdragers aan te spreken. Maar liefst 84 procent van de Nederlanders vindt het onacceptabel dat dieren worden gedood voor bont. Toch is bont overal in het straatbeeld te zien. Bont lijkt maatschappelijk te worden geaccepteerd, omdat men vaak de ander niet op zijn/haar gedrag aan durft te spreken en daar ligt nu net het probleem. Initiatiefneemster Elise Veugelers:

“De bontindustrie is iedereen die zwijgt heel dankbaar. Door niets te zeggen accepteer je namelijk indirect dat mensen bont dragen en zij hiermee deze vreselijke industrie in stand houden. Tijd voor verandering!”

naaktfoto
Foto: Boycot Bont

Maatschappelijk debat
De actie van Boycot Bont sluit aan bij de internationale ‘Fur Free Friday‘ van vandaag. Door het verhogen van de sociale druk, wil de initiatiefneemster een maatschappelijk debat ontketenen en mensen aanmoedigen tot een boycot op bont. Want alleen door de beëindiging van de vraag naar bont, zal de bontindustrie worden gedwongen om te stoppen met het uitbuiten, martelen en vermoorden van dieren om hun vacht.

Persbericht Boycot Bont