Net over de Duitse grens is in Nedersaksen, Landkreis Cloppenburg, worden 92.000 kippen gedood wegens de vogelgriep. Woensdag werd bekend dat bij een veehouder in hetzelfde gebied 16.000 kalkoenen zijn gedood.

vogelgriep
92.000 kippen en 16.000 kalkoenen gedood | Foto: Pixabay

Nu duidelijk is dat het om het zeer besmettelijke H5N8 virus gaat wordt al het pluimvee in een straal van 1 kilometer rond het bedrijf gedood. Een gebied van 3 kilometer rond het mogelijk besmette bedrijf is afgesloten en een gebied van 10 kilometer rond het bedrijf is aangewezen als zogenaamd observatiegebied. Hier geldt een transportverbod voor pluimvee-gerelateerde producten.

In heel Duitsland worden steeds meer gevallen van besmetting met H5N8 ontdekt. Zo werd gisteren ook in Saksen-Anhalt twee besmettingen ontdekt. Het gaat om een dode zwaan en kippen van een kleine pluimveehouder. In de getroffen gebieden is een ophokplicht van kracht.

Scandinavië
Niet alleen in Duitsland slaat het virus om zich heen, ook Scandinavië is getroffen. Zo heeft de rijksdienst van landbouw Jönköping woensdag bekend gemaakt dat bij een leghennenbedrijf vogelgriep is aangetroffen. Ook deze dieren zijn allemaal gedood en er gelden transportbeperkingen rond dit bedrijf.

Amsterdam
Gisteren werd ook in Durgerdam in het Buiten-IJ in Amsterdam een aantal dode vogels aangetroffen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het onderzoek nog niet vastgesteld heeft of de dieren zijn overleden door de vogelgriep, maar dat de stad rekening houdt met een uitbraak van de vogelgriep in Amsterdam:

“Uit voorzorg werken we met een scenario waarbij we ervan uitgaan dat de griep in de stad is aangekomen.”

Bronnen: Parool, Boerderij ©PiepVandaag.nl