Zwerfkatten in de Spaanse kustgemeente Calafell krijgen aangepaste oude glasbakken om toch een dak boven hun hoofd te hebben. In de bakken wordt voor de katten een eigen ingang gemaakt die laag bij de grond zit en een deurtje voor vrijwilligers om de huisjes schoon te houden en voedsel achter te laten.

glasbakken
Wonen deze twee binnenkort in een omgebouwde glasbak? | Foto (illustratief): publiek domein

Het initiatief is al succesvol geïmplementeerd in verschillende gemeenten, zo meldt Diari de Tarragona. De wethouder voor dierenbescherming in Calafell, Helena Rubio, legt uit dat:

“…ze een geweldig resultaat opleveren in het schoon houden van de omgeving (…) en om het publiek bewust te maken van de voordelen van straatkattenkolonies, om plaagdieren als insecten en knaagdieren te bestrijden.”

Op dit moment worden in Calafell vier containeropvangplaatsen geïnstalleerd in gebieden waar een kattenkolonie in de buurt is.

https://www.facebook.com/SpanjeVandaagNieuws/posts/10158083884329668

Rubio wijst erop dat het vooral de bedoeling is om kinderen te betrekken bij de inrichting van de behuizingen voor de zwerfkatten vanwege het educatieve karakter:

“Het doel is dat de hele bevolking weet dat ze deze dieren, die deel uitmaken van de stad, moeten respecteren.”

De katten die hun intrek nemen in de ‘iglo’s’ maken deel uit van kolonies die worden gecontroleerd en gesteriliseerd, waarmee voorkomen wordt dat de straatkatten zich explosief kunnen voortplanten. In de gemeente Calafell bevinden zich 73 kolonies met zwerfkatten en het doel is om ze allen te huisvesten in voormalige  glasbakken, zodat ze zich kunnen onttrekken aan weer en wind.

De gemeenteraad heeft al verschillende omwonenden getraind in het beheren van een kattenkolonie. Alleen geautoriseerde personen mogen de dieren voeren en zijn verantwoordelijk voor het welzijn van de katten. Zodra er iets mis is kunnen ze dit melden bij de gemeente.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel