Niet alleen in Spanje worden hondenrennen gehouden met hazewindhonden, ook het Australische Queensland kent een lange en wrede traditie van hondenrennen. Alleen al in de eerste twee maanden van dit jaar raakten 550 renhonden gewond en stierven 14 dieren als gevolg van hun deelname aan de hondenraces.

hondenrennen
Wrede traditie | Foto: AngMoKio/Wikimedia

Queensland is een staat in het noordoosten van Australië. Het is in oppervlakte de op één na de grootste, en in bevolking op twee na de grootste deelstaat van Australië. Queensland staat onder andere bekend om zijn hondenrennen. De races worden gehouden met greyhounds, vergelijkbaar met de galgo’s in Spanje.

Galgo’s en greyhounds zijn zeer zachtaardige en gevoelige honden waar geen greintje agressie in zit. Zij zijn rustig, vriendelijk en passen zich snel aan hun leefsituatie aan. De windhonden die worden gebruikt voor hondenraces worden speciaal gefokt voor deze industrie en leven onder zeer slechte omstandigheden, zowel tijdens als voor en na de races. Na hun leven als renhond worden de dieren vaak afgedankt of afgemaakt.

Levend aas
Volgens dierenwelzijnsorganisatie Animal Liberation Queensland worden honden die sterven als gevolg van hun deelname aan de rennen geregistreerd als ‘honden die met pensioen gaan’. Veel honden bezwijken door de rennen of raken ernstig gewond.

Vorig jaar werd een ander groot schandaal over de hondenrennen in Queensland bekend gemaakt. Er werden beelden naar buiten gebracht waarop te zien was hoe honden werden getraind met levende prooidieren. Levende kittens, biggetjes en konijntjes werden zowel tijdens de races als in de hondenkennels gebruikt.

Schokkende cijfers
De cijfers van de eerste twee maanden van dit jaar zijn schokkend. 550 windhonden raakten gewond tijdens de rennen, 14 honden stierven. Meer dan 50 gedumpte dode greyhounds werden gevonden in Queensland. Chay Neal, de voorzitter van Animal Liberation Queensland, verklaarde dat het publiek het recht heeft de waarheid te kennen over deze meedogenloze industrie:

“De mensen moeten de echte en actuele cijfers kennen over hondenraces en renhonden. Op dit moment is de registratie van gewonde en gestorven dieren niet in orde. Geëuthanaseerde greyhounds worden in de statistieken omschreven als gepensioneerde renhonden en dat geeft een totaal vertekend beeld.”

Dierenwelzijnsorganisaties vragen om wetgeving waarmee het mogelijk wordt misstanden in deze industrie aan de kaak te stellen.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema