In Australië zijn twee mannen van 26 en 62 jaar oud gearresteerd en aangeklaagd voor het gebruiken van onder andere kittens als levend aas om greyhounds te trainen voor hondenrennen. Het gebruik van levend aas is verboden in Australië en wordt bestraft met een maximale gevangenisstraf van twee jaren en/of een boete van 30.000 Australische dollars. De aangehouden mannen worden ervan beschuldigd dat zij in de periode tussen augustus 2014 en mei 2015 diverse levende dieren, waaronder biggen, konijnen en kittens, hebben vastgebonden aan touwen en katrollen, waarmee de dieren werden voortgetrokken en de honden er achteraan moesten jagen.

greyhound race levend aas
Foto: Wikimedia Commons

Eerder deze maand verscheen op PiepVandaag al een uitgebreid artikel over het gruwelijke lot van de Australische greyhounds die worden geboren, getraind en gedood voor de hondenrennen. Ook werd daarbij aandacht besteed aan het gebruik van levend aas om de honden te trainen. Uit onderzoek van Animals Australia en Animal Liberation Queensland (ALQ) bleek dat de eigenaren de honden voorafgaand aan de training vaak opfokken door een vastgebonden dier, dat later als aas zal gaan dienen, net buiten het bereik van de hond in diens hok te laten bungelen. De eigenaar hoopt dat de hond door de agressie en de vrijgekomen adrenaline tijdens de training harder zal lopen en het weerloze ‘aas’ sneller zal vangen. Bij de training van de honden wordt dit aas vastgebonden aan touwen of katrollen, waarna de honden worden losgelaten om achter het vastgebonden en voortgetrokken dier aan te jagen. Als het de hond lukt om het dier te vangen, wat vaak het geval is, mag deze het als beloning vervolgens doodmaken en opeten.

Invallen
Onder meer naar aanleiding van het onderzoek van Animals Australia en ALQ is de politie in Queensland, in samenwerking met de Royal Society for the Protection of Cruelty to Animals (RSPCA), een grootschalige campagne en onderzoek gestart naar het gebruik van levend aas bij het trainen van greyhounds voor hondenrennen. In februari zijn op de Australische televisie schokkende beelden getoond van trainingen, waarbij gebruik werd gemaakt van levend aas, waarna diverse meldingen zijn binnengekomen bij de politie en de RSPCA. Verscheidene meldingen zijn onderzocht en een reeks invallen van de politie in New South Wales, Victoria en Queensland hebben volgens de agenten één van de grootste hondenrenindustrieën ter wereld op z’n grondvesten doen schudden. Als resultaat van dit onderzoek zijn inmiddels 23 mensen gearresteerd, waaraan in totaal 65 feiten ten laste zijn gelegd.

Het onderzoek naar het gebruik van levend aas als training voor de hondenrennen en andere dierenwelzijnsaspecten rondom de races is met deze aanhoudingen overigens nog (lang) niet tot een einde gekomen, aldus de politie.

Bronnen: Yahoo News, Greyhound Cruelty ©PiepVandaag.nl Anya van Eijck