Niets maakt ons zo blij als beelden van dieren die gered worden uit benarde of zelfs levensbedreigende situaties. Of het nu gaat om huisdieren die het slachtoffer dreigen te worden van een brand, of wilde dieren, zoals de jonge eendjes in het filmpje dat we vandaag graag met jullie willen delen.

eendjes
De geredde eendjes herenigd met hun moeder | Foto: screenshot video

In het voorjaar lijken onze tuinen en parken vol te zitten met jonge vogeltjes. Velen van hen zijn nog niet gewend aan de bedreigingen waaraan ze bloot staan. Zo vliegt menige jonge spreeuw tegen de ramen, omdat ze de omgeving erin gespiegeld zien en ze nog niet doorhebben dat het glas een onneembare barrière is. Ook valt menig jong vogeltje ten prooi aan kraaiachtigen, als die het nest niet al leeggeroofd hadden toen de vogeltjes nog in het ei zaten. In en rond sloten zijn het vaak jonge meerkoetjes of waterhoentjes die door snoeken, vossen of roofvogels verorberd worden. Maar ja, die moeten natuurlijk ook eten…

Koddig
Eenden willen nog wel eens aan de wandel gaan met hun kroost. Koddig huppelen de pulletjes achter hun ouders aan, maar dat levert weer andere bedreigingen op, zoals katten of auto’s. Maar ook een regenwaterafvoer kan de kleine eendjes parten spelen.

In de onderstaande video zien we hoe een handvol kleine eendjes door de gleuven van zo’n waterafvoer is gevallen. Te klein om er weer uit te komen kunnen ze geen kant op, als ware het een gevangenis met tralies. De moedereend heeft maar wat goed door dat haar kleintjes gevangen zitten en blijft dicht in de buurt van haar jongen.

Eind goed..
Gelukkig worden de eendjes op tijd ontdekt en gered door een voorbijganger. Alsof hun moeder doorheeft dat alles weer goed gaat komen waggelt ze ongeduldig heen en weer, in afwachting van het moment dat ze haar kleintjes weer bij zich heeft. Gelukkig voor haar en de eendenkuikens komt alles uiteindelijk op zijn pootjes terecht. Eind goed, al goed.

Kijk mee hoe de kleine eendjes gered worden:

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel