Afgelopen woensdag zijn in Ecuador 10.000 haaienvinnen in beslag genomen. In de havenstad Manta zijn inmiddels vier mensen gearresteerd die betrokken zouden zijn geweest bij het illegaal doden van de dieren. Bij de arrestatie werden ook zeker zeven vuurwapens in beslag genomen.

haaienvinnen
De witpuntrifhaai wordt bedreigd door de illegale haaienjacht | Foto: Richard Ling/Wikimedia

In Ecuador is het verboden om haaien te vangen. Helaas is ondanks dit verbod de illegale haaienjacht hier een enorm probleem. Maar liefst 100.000 vinnen zijn alleen deze maand al onderschept. Voor deze vinnen zijn meer dan 30.000 haaien gedood.

Squaleen
Een bekende toepassing van de haaienvinnen is natuurlijk de soep. Maar in Nederland zijn ook producten te koop waar de dieren in zijn verwerkt in de vorm van haaienleverolie en haaienkraakbeen. Zo is er een aantal zalven, bijvoorbeeld tegen aambeien, te koop waar haaienlevertraan in is verwerkt. Het gaat om ‘squaleen’ (Omega 2), wat gewonnen wordt uit de lever van bedreigde diepzeehaaien.

Alternatieven
Wil je zeker weten dat cosmeticaproducten of geneesmiddelen geen dierlijke producten bevatten, vraag er dan naar bij de verkoper. De lijst met ingrediënten geeft lang niet altijd uitsluitsel, omdat er vaak meerdere benamingen voor dezelfde grondstoffen gehanteerd worden. Weet men het antwoord niet dan is het een goede aanleiding om zich erin te verdiepen. Ook apothekers moeten op de hoogte zijn van de samenstelling van geneesmiddelen en medicijnen, en dienen over de kennis te beschikken van mogelijke alternatieven die wel diervriendelijk zijn

Bron ©PiepVandaag.nl