De regering Trump gaat door met het terugdraaien van beleid van voorganger Obama, ditmaal door het in Alaska makkelijker te maken voor trofeejagers om beren en wolven te doden. Onder de vorig jaar al goedgekeurde veranderingen mag er gejaagd worden op zwarte beren met de inzet van honden, mogen wolven en pups in hun holen gedood worden en mogen motorboten gebruikt worden om op zwemmende kariboes (rendieren) te jagen.

Alaska
Amerikaanse zwarte beer | Foto: publiek domein

Hiermee zijn vele wrede en laffe vormen van jacht denkbaar, want iedere vorm van respect voor deze dieren en hun bescherming gaat overboord. Dergelijke jachtmethoden werden in 2015 door Obama verboden met federale wetgeving.

Trofeejagers
Uitbreiding van de jachtrechten op federale gronden is een prioriteit geweest voor minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke, voormalig congreslid van Montana en iemand die graag de opgezette beer in zijn kantoor in Washington toont, samen met opgezette hoofden van een bizon en een eland.

De jachtbeperkingen van het Obama-tijdperk werden ook bestreden door Safari Club International, een groep die jacht op groot wild promoot. The Associated Press meldde in maart dat Zinke een bestuur had aangesteld met trofeejagers, waaronder leden van Safari Club International, om hem te ‘adviseren over het behoud van bedreigde en bedreigde dieren in het wild’.

Zoals bekend zijn de zonen van president Donald Trump zijn ook fervente trofeejagers, die in het verleden excursies hebben gemaakt naar Afrika en Alaska. Trofeejagers hebben een streepje voor.

Alaska
Grijze wolf (Canis lupus) | Foto: John and Karen Hollingsworth/USFWS/flickr

‘Inhumane moord’
Collette Adkins, een advocaat en bioloog met de belangenbehartigingsgroep Centrum voor Biologische Diversiteit, uit verontwaardiging over de terugdraaiing:

“Wrede en afkeurenswaardige jachtmethoden zoals het doden van berenjongen en hun moeders in of in de buurt van holen hebben geen plaats in onze natuurreservaten en natuurgebieden.”

The Humane Society of the United States zegt dat het zich zal verzetten tegen de nieuwe regels. Anna Frostic, een advocaat voor de dierenrechtengroep:

” De National Park Service is verplicht om deze ecosystemen te beheren op een manier die instandhouding bevordert. Deze voorgestelde regel, die inhumane moord op onze inheemse carnivoren mogelijk zou maken, in een misplaatste poging om kansen voor trofeejacht te vergroten, is onwettig en moet niet worden doorgezet.”

Het Amerikaanse publiek heeft nu 60 dagen om te reageren op de voorgestelde nieuwe regels.

Alaska
Kariboe (Noord-Amerikaans rendier) | Foto: publiek domein

Bron: USA Today ©AnimalsToday.nl Bart van Riel