Beelden die Staatsbosbeheer heeft vrijgegeven doen het vermoeden groeien dat een wolf bezig is om zich in Drenthe te vestigen en een roedel te stichten. De wijze waarop de dier de omgeving inspecteert en al een periode op dezelfde plaats opduikt toont grote interesse, waarmee dit de eerste in Nederland levende wilde wolf zou worden.

Drenthe
De wolf toont erg veel interesse voor de omgeving | Foto: screenshot video Staatsbosbeheer/YouTube

Staatsbosbeheer in Drenthe heeft beelden van begin deze maand vrijgegeven, waarop een wolf zichtbaar is die de omgeving verkent. Uit het gedrag is af te leiden dat deze wolf wel eens interesse zou kunnen hebben om zich in Drenthe te vestigen. Bekijk de beelden hieronder:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Vestigen
De wolf zou inmiddels al een paar maanden waargenomen zijn in een natuurgebied in Midden-Drenthe. Maar of het steeds om dezelfde wolf gaat is niet helemaal duidelijk en daarom heeft Staatsbosbeheer camaravallen opgesteld. Die leverden de bovenstaande beelden op. Wolvendeskundige Aaldrik Pot tegen NOS:

“Wat je bij andere waarnemingen ziet, is dat een wolf een stuk loopt en dan op andere plekken wordt gezien. Deze wolf lijkt al wat langer daar te zitten. We hebben sporen gevonden die in en uit het bos gaan, op zandpaden bijvoorbeeld. Het lijkt erop dat die wolf zich daar echt gaat vestigen.”

Dat zou ook blijken uit ander gedrag van de wolf, aldus Pot:

“Interessant is dat die zwervende wolven vaak schapen pakken, maar deze wolf, of wolven – we weten niet of het om meerdere wolven gaat – doet dat niet en lijkt zich vooral op wilde prooien toe te leggen.”

wolven
De eerste geheel Nederlandse wilde wolf komt eraan | Foto: publiek domein

Wanneer een wolf zich vestigt zal dat uiteindelijk leiden tot een roedel, en op den duur ook jonge wolven. De eerste geheel Nederlandse wolf laat dan niet lang meer op zich wachten.

Bron: NOS, Staatsbosbeheer/YouTube ©AnimalsToday.nl Bart van Riel