Er woedt een zeer grote brand bij een varkensboerderij in Mussel. De melding werd binnen enkele minuten opgeschaald van groot naar zeer groot. De rookwolken zijn van een afstand te zien. In de schuur zaten enkele honderden varkens.

brand in varkensboerderij
Grote brand treft honderden varkens in Mussel | Foto (illustratief, niet Mussel): publiek domein

Een bijkomend probleem is dat in de andere schuren de ventilatie is uitgevallen, waarschijnlijk ook door de brand.
De brandweer zet ‘groot watertransport’ in om de brand te blussen. Woordvoerder Jesse Mol van de brandweer:

“Een waslijst aan brandweerposten is hierbij aanwezig. We proberen nu de brand in te perken tot één schuur. En dat lijkt te lukken.”

Ondertussen is er in de omgeving een NL Alert verstuurd vanwege de rook. ‘Blijf uit de rook! Sluit ramen en deuren. Zet ventilatie uit’, luidt de noodmelding. De weg van Mussel naar Stadskanaal, de N366, is mede vanwege de rookontwikkeling afgesloten.

 

Aanpak van grote branden

Vorig jaar oktober meldde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat de aanpak van stalbranden stagneert en de brandveiligheid niet verbetert. Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van OVV zei toen dat er te weinig aandacht is voor de brandveiligheid van dieren in de almaar groter wordende stallen. Hij drong aan op verbeteringen in de sector. Helaas komt dat er steeds niet van, waarschijnlijk omdat stalhouders denken dat een grote brand hen niet zal treffen. Misschien speelt ook mee dat investeringen in brandveiligheid minder in trek zijn nu de veehouderijen rekening moeten houden met toenemende matregelen tegen stikstofuitstoot. Het helpt niet mee dat de politiek op dit punt niet erg slagvaardig is.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl LL