Een baanbrekende onderwaterproef om koraalriffen te herstellen met een combinatie van ‘koraal-IVF’ en opnames van vissengeluiden biedt wetenschappers nieuwe hoop. Het fragiele ecosysteem staat op de rand van instorting, maar dit experiment kan daar verandering in brengen. Het kan de kans op terugkeer van koraal op gedegradeerde riffen aanzienlijk vergroten.

Koraal-IVF
‘Koraal-IVF’ biedt hoop op herstel van koraalriffen | Foto: publiek domein

De eerste toepassing van de gecombineerde technieken, zal te zien zijn in de BBC One televisieserie ‘Our Changing Planet’. Dit wordt mede gepresenteerd door natuuronderzoeker Steve Backshall. Wetenschappers hopen dat de techniek op grote schaal kan worden herhaald om stervende riffen te beschermen en nieuw leven in te blazen. Professor Peter Harrison, een koraalecoloog aan de Southern Cross University in Australië, legt uit:

“Alle koralen in alle oceanen van de wereld staan onder druk. Er zijn al veel koralen gestorven in sommige rifgebieden, waardoor grote nieuwe gebieden ontstaan waar koraallarven zich kunnen vestigen, maar er worden zeer weinig koraallarven geproduceerd omdat zoveel volwassen koralen zijn gestorven.”

Harrison heeft een vorm van ‘koraal-IVF’ geïntroduceerd waarbij miljoenen eitjes van hittebestendige koralen worden opgevangen nadat ze naar het zeeoppervlak drijven. Deze larven hebben een hogere hittebestendigheid dan die van andere koralen. Dat komt omdat het veelal larven zijn die al een koraalbleking hebben doorstaan en deze hebben overleefd.

Koraal-IVF en visgeluiden

Professor Steve Simpson van de Universiteit van Bristol zegt dat dit de kansen maximaliseert dat de vrijgelaten koraallarven een nieuw thuis vinden. Nakomelingen van deze larven zijn zelf ook beter bestand tegen hitte. Daarnaast spelen wetenschappers geluiden af die in een gezond koraalrif zijn opgenomen. Op deze manier trekken ze nieuwe larven aan naar het rif, die daar uiteindelijk ook tot gezond koraal uitgroeien.

Deze technieken kunnen volgens Harrison honderd keer meer koraalkolonies produceren dan natuurlijk zou gebeuren op een rif met hetzelfde aantal larven. “We proberen manieren te vinden om dit naar ongeveer 1.000 te verhogen.” De wereldwijde klimaat toestand verslechtert snel, maar er is hoop. Harrison en Simpson werken hard om tijd te rekken voor koraalriffen. Simpson:

“Als we voldoende riffen levend kunnen houden door de komende twee of drie moeilijke decennia te overleven, hebben we nog riffen wanneer het klimaat onder controle is.”

Bron:

#GNvdD: Australië blokkeert bouw steenkoolmijn om koraalrif te redden

©AnimalsToday.nl Sanjay Ghosh