De Australische regering blokkeert voor het eerst de komst van een steenkoolmijn en beroept zich daarbij op de milieuwetten. Het is een historische stap om het wereldberoemde koraalrif in Australië, the Great Barrier Reef, te redden.

Koraalrif
Australië blokkeert bouw steenkoolmijn om koraalrif te redden | Foto: publiek domein

Het is voor het eerst dat een minister in Australië zich beroept op de wet voor de bescherming en het behoud van de biodiversiteit om de bouw van een steenkoolmijn te blokkeren. De nieuwe steenkoolmijn zou namelijk op slechts zo’n tien kilometer van het Great Barrier Reef komen.

Te groot risico

Volgens de Australische minister van Milieu, Tanya Plibersek, vormt de mijn een te groot risico voor de gezondheid van het wereldberoemde koraalrif. Zo zou het sediment van de steenkoolmijn het rif en de plaatselijke watervoorraden aantasten. Plibersek zegt:

“Ik heb besloten het Central Queensland Coal Project niet goed te keuren, omdat de risico’s voor het Great Barrier Reef, de zoetwaterkreken en het grondwater te groot zijn.”

Het gaat erg slecht met de Great Barrier Reef. Zo verbleekt het rif al decennialang door de opwarming van het zeewater en volgens experts zijn de vooruitzichten van ’s werelds grootste koraalrifsysteem “zeer slecht”. Bovendien is er nog maar de helft over van het rif, zo werd eerder gerapporteerd op AnimalsToday.

Minder dan de helft over van het Great Barrier Reef

De man achter de nieuwe mijn, de controversiële miljardair Clive Palmer, heeft nog niet gereageerd op de beslissing. Het was zijn bedoeling dat de mijn onder het beleid van zijn bedrijf, Central Queensland Coal, twintig jaar operatief zou zijn. Het project zou bestaan uit twee grote open mijnen en jaarlijks tot tien miljoen ton steenkool leveren.

#GNvdD: Enorm verticaal koraalrif ontdekt bij Great Barrier Reef

Herziening andere projecten

Afgelopen augustus gaf de minister aan dat de federale overheid de mijn mogelijk zou blokkeren. Daarbij speelde de publieke overweging een grote rol. Haar afdeling ontving binnen tien dagen meer dan 9000 inzendingen. De overgrote meerderheid riep op tot een verbod op het project. Hoewel deelstaatregeringen eerder dergelijke voorstellen hebben afgewezen, is het voor het eerst dat een federale minister hun bevoegdheid gebruikt om een project te blokkeren.

Eerder had de regering van deelstaat Queensland de landelijke regering al aangeraden om de mijn tegen te houden wegens de ‘significante’ risico’s voor de omgeving. Daarmee is minister Plibersek het eens. Milieuactivisten juichen de afwijzing toe en hopen dat ook andere projecten afgewezen zullen worden. Naast dit project herziet het ministerie van milieu namelijk ook 18 andere kolen- en gasprojecten. Coral Rowston van Environmental Advocacy in Central Queensland in een verklaring zegt:

“Dit is een overwinning voor het rif, voor het toerisme, voor gemeenschappen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van het rif en voor iedereen die dit natuurwonder koestert.”

Export

Niet alleen is dit een historische stap voor het land, ook een grote. Steenkool is het op een na grootste exportproduct van het land en zorgt daarbij voor een enorme uitstoot. Met export erbij is het land goed voor de productie van 3,6 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, terwijl het maar 0,3 procent van de wereldbevolking omvat. Daarom staat de in mei gekozen Labour-regering door politici en milieuactivisten onder druk om meer te doen tegen de klimaatcrisis. Hoewel de nieuwe regering de emissiereductiedoelstellingen voor 2030 aanzienlijk heeft verhoogd, heeft ze ook gezegd nieuwe fossiele brandstofprojecten goed te keuren als deze commercieel zinvol zijn.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma