De helft van het Antarctisch mariene leven verdwijnt binnen 50 jaar. Zo dreigen bijvoorbeeld pinguïns en walvissen in Antarctica deze eeuw nog te verdwijnen. Hun leefomgeving zal binnen enkele decennia drastisch veranderen. 50 procent van de mariene diersoorten zal in het nieuwe habitat bedreigd worden met uitstervingsgevaar.

Pinguïns en walvissen

Pinguïns en walvissen in Antarctica dreigen te verdwijnen | Foto: publiek domein

Nieuw klimaat

Sinds de industriële revolutie loost de mens onnatuurlijk grote hoeveelheden koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer. Koolstof dat gedurende miljoenen jaren is opgeslagen in land en zee, hoort vrij te komen in een natuurlijke kringloop van geologische voorvallen. De mens heeft dit proces dusdanig versneld dat de schade voor vele diersoorten al tot een onomkeerbaar punt is gekomen. Het ijs waarop de pinguïns leven, zullen sterk van temperatuur, volumen, zout- en zuurgehalte veranderen. Dit geldt ook voor de zoute Antarctische wateren waarin grote walvissen zwemmen. Veel mariene dieren  in het gebied – zoals pinguïns en walvissen – kunnen niet overleven in een ander klimaat.

Klimaatverandering kost pinguïnlevens op Antarctica

Uitsterven

Een groot deel van onze CO2-uitstoot komt terecht in de oceanen. Het water warmt op, zet uit en verzuurt. Schaaldieren hebben kalk nodig om te groeien, maar deze stof lost op in zuur oceaanwater. Andere mariene dieren voeden zich met deze diertjes.

Wanneer ook nog de ijskappen smelten die momenteel nog over het bevroren continent liggen, stroomt er een gigantische hoeveelheid zoet water de hedendaagse zoute oceaan in. Het leefklimaat in Antarctica zal daardoor ingrijpend veranderen. Veel diersoorten kunnen zich niet aanpassen aan een ander milieu en zullen uitsterven.

IJs Antarctica smelt zesmaal sneller dan in jaren ‘70

Volgens milieu Expert Jadille Mussa komt dit noodlot al binnen enkele decennia:

Binnen 20 tot 50 jaar verkeert meer dan 50 procent van de Antarctische mariene soorten in zo´n ernstige situatie, dat deze diersoorten kunnen verdwijnen.

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools