Sinds enkele dagen woekeren er bosbranden in de zuid-centrale regio van Chili. Veel dieren raken hierbij gewond. Maar er worden ook dieren gered. Zo sprong een vrouw met haar hond en andere dieren de rivier in om haar geliefde viervoeters te redden. 

bosbranden
Chileense redt dieren van vlammen bosbrand | Foto: publiek domein

Deze vrouw, genaamd Carmen, woont in het plaatsje Lumaco, ongeveer 300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago. De omgeving bestaat uit boerenland, bossen en rivieren. Het is een regio waar veel akkerbouw en veeteelt is. Maar ook bossen van vele hectares, waar grote hoeveelheden hout wordt geproduceerd voor commercieel gebruik. Vorige week brandden er hevige bosbranden uit op verschillende locaties, waarbij al 24 brandweermannen het leven hebben verloren.

Omvangrijke bosbranden

Ook dieren zijn slachtoffers van deze vlammen. Grote aantallen bos- en huisdieren hebben brandwonden opgelopen of zijn gestorven. Daarnaast brengt de rook veel schade aan. Veel honden en katten hebben irritatie aan de ogen en luchtwegen ontwikkeld. Daarbij zijn de dieren zwaar getraumatiseerd. De Chileense regering steunt deze slachtoffers met dierenvoer.

Het Zuid-Amerikaanse land ontvangt internationale hulp, waaronder het gebruik van de beroemde 10 Tanker; een gigantisch vliegtuig dat liters water kan dumpen om branden te blussen. De oorzaak van de vele bosbranden is echter tot op heden onbekend. Waarschijnlijk zijn deze intentioneel gesticht en inmiddels zijn 30 mensen gearresteerd.

Geredde dieren

Op dit moment woeden er meer dan 90 bosbranden in Chili. Veel dieren worden bedreigd, maar er worden gelukkig ook dieren gered. Zo heeft Carmen het nieuws gehaald met haar bijzondere verhaal. Toen gedurende enkele dagen haar dorp in brand stond, twijfelde Carmen geen moment om haar dieren te redden. Ze sprong met al haar dierbare viervoeters de dichtsbijzijnde rivier in om ze naar de overkant te brengen. Deze waren nu veiliggesteld. Maar nu moest haar hondje Ronald-Alejandro nog worden gered. Deze bevond zich nog tussen de vlammen. Ze zwom direct terug om hem te pakken. Samen gingen ze te water, waar ze telkens kopje onder moesten om niet te verbranden. De vlammen woekerden namelijk boven hun hoofd. Carmen:

“Het enige wat ik deed toen ik het vuur zag, was mijn dieren halen en ze naar de overkant brengen. En toen het vuur ineens boven mijn hoofd was, moest ik wel met mijn hondje de rivier in springen en zo lang mogelijk onder water blijven.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools