Het aantal ezelspinguïns dat zich op Antarctica bevindt neemt elk jaar toe. Deze vogelsoort past zich snel aan de gevolgen van klimaatverandering en verplaatst zich naar andere leefgebieden. Echter is deze soort hierin een uitzondering. Helaas verliest de rest van de aanwezige dieren op het desbetreffende schiereiland elke dag grond.

Pinguïn
Verstoord ecosysteem kost pinguïnlevens op Antarctica | Foto: Pixabay

Door het smelten van het ijs op het Antarcticaans schiereiland komt er steeds meer grond vrij. Dit is voor sommige diersoorten een kans om te groeien. De ezelspinguïn is hier in de laatste 30 jaar verdrievoudigd. Het kon zich snel aanpassen aan de veranderende omgeving. Helaas was dit wel een van de weinige soorten die zo snel een manier vond om te overleven. De Adéliepinguïn en de stormbandpinguïn hadden minder geluk. Beide soorten hebben een populatieverlies gekend van ongeveer 75 procent in diezelfde tijd. Tom Hart, een pinguïnbioloog van de universiteit van Oxford, vertelt;

“Heel grof. Je verliest één Adéliepinguïn en je verliest één stormbandpinguïn, maar je krijgt er één ezelpinguïn voor terug.”

Ondanks deze cijfers zullen deze twee pinguïnsoorten niet snel uitsterven. In de rest van de wereld doen ze het namelijk goed. Wel is dit een teken dat er iets aan de hand is in het ecosysteem rondom Antarctica.

Onderliggend probleem

Achttien graden was het hoogst gemeten temperatuur in februari 2020. Wat de onderzoeken van wetenschappers uiteindelijk bevestigen: dit stukje aarde is één van de snelst opwarmende plekken op de wereld. Normaal wordt het hier namelijk niet meer dan een paar graden boven nul. Dit is een groot probleem doordat bij zulke hoge temperaturen de minuscule krill niet zal overleven. Als gevolg hiervan verliezen bultruggen, vinvissen en andere oceaanbewoners hun voedselbron en het ecosysteem valt om. Verder verliest krill niet alleen een plek om te leven, maar wordt het op andere plekken rondom het schiereiland gevangen door boten uit Chili, Zuid-Korea en Noorwegen. Dit resulteert in zo’n 8.000 ton per dag dat wordt gevangen en verscheept. “Als het zee-ijs afneemt, kunnen de krill-vissersboten binnenvaren”, zegt Heather Lynch, een ecoloog aan de Stony Brook University in de staat New York.

Reddingsplan

Gelukkig is er een groep mensen die dit probleem bestudeert en het tij probeer te keren. De Commissie voor de instandhouding van de levende rijkdommen van de Antarctische wateren, zet zich hiervoor in. Zij willen dat krill wordt beschermd en het belang voor het voortbestaan van het ecosysteem wordt erkend. Naast de Europese Unie zijn hier nog 25 andere landen aan verbonden die samen willen strijden tegen het verlies van diersoorten en natuur. Een gebeid net zo groot als Texas wordt nu ter bescherming aangewezen. Dat betekent dat vissersboten  zich niet meer in dit gebied mogen bevinden. Daarnaast zullen de stukken land die zich nog onder het ijs bevinden ook bescherming krijgen in te toekomst. Zo wordt niet alleen het probleem nu aangepakt, maar worden alvast regels opgesteld voor de toekomst.

Bron:

©AnimalsToday.nl Maury Senden