Twintig groene bavianen in Kenia worden als proefdier gebruikt door een gynaecoloog van de Katholieke Universiteit Leuven. De apen zijn in het wild gevangen en dat is verboden volgens de richtlijn van het Europees Parlement in 2010.

Groene baviaan
Foto: Inklaar via photopin cc

Dit blijkt uit een rapport van de Anti Dierproeven Coalitie. De apen worden langdurig gehouden in individuele kooien en er worden pijnlijke experimenten op de dieren uitgevoerd.

De wetenschappers van KU Leuven reizen af naar Nairobi, de hoofdstad van Kenia om daar de proeven op de groene bavianen uit te voeren.  Het onderzoek wordt uitgevoerd in het Institute of Primate research, een regeringsintantie waar zo’n 500 apen worden gehouden. Het instituut werkt ook samen met de World Health Organazation maar is geaccrediteerd door Europa.

Volgens de Anti Dierproeven Coalitie ontduiken de wetenschappers van de Universiteit Leuven bewust de Europese regelgeving door onderzoek op de apen in Kenia uit te voeren.

“De bavianen worden gevangen in de vrije natuur”, aldus ADC. “Ze worden ingeschakeld in pijnlijke experimenten en moeten langdurig verblijven in individuele kooien. Zulke sociale dieren lijden erg onder deze eenzame opsluiting. En de Belgische burgers moeten belasting betalen voor experimenten die in eigen land afgekeurd zouden worden.”

De gynaecoloog zou van de Vlaamse overheid volgens het rapport van ADC 3 miljoen euro subsidie hebben gekregen. ADC wil dat de rector van de universiteit onmiddellijk ingrijpt en kondigt nieuwe protestacties aan.

Brond: De Morgen ©PiepVandaag.nl