People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) UK heeft een officiële klacht ingediend bij de Europese Ombudsman en beweert dat de Europese Commissie en het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) hun grenzen hebben overschreden met een schandelijke poging om het verbod op dierproeven voor cosmetica te herdefiniëren.

verbod
Foto: Pixabay

De Europese Cosmeticaverordening verbiedt alle dierproeven voor cosmetische producten, alsook de verkoop van cosmetische producten en ingrediënten die zijn getest op dieren waar dan ook ter wereld. Maar een gebrekkige interpretatie van de wet door deze regelgevende instanties, betekent dat in werkelijkheid dieren blijven sterven in proeven voor cosmetische ingrediënten.

Excuus
Door de Registratie, Evaluatie, Autorisatie en Restrictie van Chemische Stoffen (REACH) regulering – ’s werelds grootste chemische testprogramma – als excuus te gebruiken, hebben de Europese Commissie en het ECHA, de instantie die verantwoordelijk is voor het beheer van REACH, besloten dat zij dierproeven zullen toestaan voor exclusief in cosmetica gebruikte chemicaliën als productiemedewerkers kans lopen blootgesteld te worden. Voor chemicaliën die zowel in cosmetica als in andere soorten producten gebruikt worden, worden dierproeven ook toegestaan in een aantal andere scenario’s. Dit is in overtreding met zowel de Cosmeticaverordening als de REACH-verordening. Beiden geven duidelijk aan dat dieren niet zouden mogen sterven voor nieuwe cosmetische producten.

Niet bevoegd
De REACH-verordening stelt duidelijk dat het onverminderd van toepassing is op de Cosmeticaverordening, wat betekent dat REACH niet gebruikt mag worden om het verbod op dierproeven te omzeilen. Daarnaast is de Europese Commissie niet bevoegd om vrijstellingen te introduceren op het verbod. PETA Nederland woordvoerder Yvonne Lemmen:

“Er wordt een onjuiste indruk gegeven aan consumenten met betrekking tot de wreedheidvrije status van producten, terwijl bedrijven in feite ingrediënten op dieren kunnen testen. Er staan potentieel duizenden dierenlevens op het spel en we vertrouwen erop dat de Ombudsman ons standpunt zal innemen dat de autoriteiten buiten hun bevoegdheden zijn gegaan bij de interpretatie en toepassing van de wet. Het doel van de Cosmeticaverordening – die zorg draagt voor de veiligheid van cosmetische producten en ingrediënten met behulp van enkel humane proefdiervrije methoden – moet worden gehandhaafd.”

Kopieën van de klacht van PETA UK en relevante correspondentie zijn beschikbaar op aanvraag. Meer informatie op de website van PETA Nederland. Daar is ook de mogelijkheid om een e-mail te sturen aan de Europese beleidsmakers. Tevens staat er een lijst met merken die beloofd hebben nooit gebruik te maken van dierproeven.

Persbericht PETA