Dieren opgepropt in overvolle plastic bakken en opgestapeld in rekken. Dagen tot soms wel weken geen toegang tot water. Zieke en gewonde dieren die geen medische verzorging krijgen. Uitgehongerd en wanhopig op zoek naar water. Dieren die op een gruwelijke manier aan hun einde komen door vergassing of bevriezing. PETA heeft deze taferelen al zo vaak gezien bij bedrijven die dieren verkopen aan dierenwinkels en nu ook bij Reptiles by Mack, een reptielenfokkerij in Xenia in de staat Ohio die kikkers, hagedissen, schildpadden en andere dieren verkoopt aan dierenwinkels in Amerika, zoals bijvoorbeeld PetSmart.

reptielen
Foto: screenshot video PETA/YouTube

De ooggetuigen die voor PETA onderzoek hebben gedaan hebben in totaal 15 weken doorgebracht bij het bedrijf. De reptielen komen in twee liter frisdankflessen, melkpakken en houten kratten opgedeeld in kleine compartimenten aan bij Reptiles by Mack. Veel van de dieren waren dood bij aankomst. Medewerkers snijden de boxen zonder aandacht open met stanley messen. Bij het verlaten van Reptiles by Mack waren de omstandigheden al even afschuwelijk voor de dieren. Opgepropt in ´doggy bags´, waarin sommige van de dieren wel 24 uur moesten doorbrengen voordat zij überhaupt werden vervoerd. Zonder water en zonder voedsel.

Geen medeleven
Het hoger managment van Reptiles by Mack heeft volgens een leidinggevende ‘geen empathie voor de dieren’. Tegenover een ooggetuige van PETA verklaarde hij verder ‘ze runnen het als een bedrijf”. Een manager gaf een ooggetuige de opdracht om de lichtbalken schoon te maken, omdat er iemand van PetSmart zou langs komen. Dit vond de manager belangrijker dan het voorzien van de schildpadden van water, terwijl zij dit echt heel hard nodig hadden. De enige bron van water die de baardagamen (hagedissensoort) tot hun beschikking hadden waren verschrompelde groene bladgroenten. De lusteloze, uitgedroogde baardagamen hadden dringend water nodig. Nadat zij eindelijk konden drinken, dronken zij tot 4 minuten lang achter elkaar.

Rottende ledematen
De water hagedissen die met te veel in een te kleine ruimte leven verwonden zichzelf ernstig aan hun snuit om uit de bakken te komen waar ze in zitten. Sommige verwondigen zijn zo erg dat de tanden van de hagedissen zichtbaar zijn door de wond. Lukt het een hagedis om te ontsnappen dan komt hij vaak niet ver om dat hij blijft vastzitten in de geïmproviseerde lijmvallen die door de medewerkers van Reptiles by Mack zijn uitgezet. Vaak stierven de dieren daar op een lijmval, omdat deze dagenlang niet werden gecontroleerd. Overleven ze het wel, dan worden ze er met brute kracht afgerukt.

Hagedissen zijn lusteloos en uitgeput. In hun strijd naar voedsel verwonden ze zichzelf ernstig. Hierdoor hangen sommige van hun ledematen er nog maar aan een ‘zijden draadje’ bij. De staart van een hagedis brak op 11 plaatsen toen hij probeerde te ontsnappen en hiervoor een pak slaag kreeg. Een medewerker heeft gezegd dat hij een poot van een hagedis heeft afgeknipt en dat hij staarten afbreekt met zijn handen. Bij andere dieren worden de gewonde ledematen niet verzorgd en rotten ze weg.

Wachten totdat je uit je lijden wordt verlost
Zieke dieren krijgen niet de medische verzorging die zij nodig hebben. Op papier bezoekt een dierenarts wekelijks Reptiles by Mack, maar de ooggetuigen van PETA hebben hem nooit gezien. Een van de leidinggevenden laat weten:

“Ik ben er niet zeker van wat hij hier eigenlijk doet. Om eerlijk te zijn.”

Een ooggetuige heeft geprobeerd om medische zorg te krijgen voor een hagedis met een infectie aan zijn buik, maar is daar niet in geslaagd. Een dag voordat de vertegenwoordiger van PetSmart op bezoek zou komen, werd de hagedis afgemaakt. Ook een gecko met een orale infectie werd medische zorg ontzegd. Na dagen van ondragelijk lijden is hij overleden. Zieke dieren worden als oud vuil apart gezet. Zodra een manager tijd heeft om deze dieren af te maken, worden de dieren op een gruwelijke manier uit hun lijden verlost. Zij worden in zakken gestopt waarin kooldioxide wordt gespoten om vervolgens in de vriezer te worden gelegd. Een leidinggevende heeft tegen een ooggetuige gezegd dat hij zelfs dieren heeft gezien die uit de vriezer probeerden te ontsnappen.

In 3 maanden hebben de ooggetuigen in totaal bijna 675 dode dieren waargenomen verdeeld over slechts twee van de vele vestigingen van Reptiles by Mack.

Eind 2015 heeft PETA John Mack, de voorzitter van Reptiles by Mack, geconfronteerd met de bevindingen van haar ooggetuigen. PETA werd door Mack er van verzekerd dat lijmvallen niet langer werd gebruikt binnen het bedrijf en dat de dieren waar nodig medische zorg krijgen. Ook zouden de dieren de toegang hebben tot water, licht en warmte en een schone leefomgeving. Ondanks al deze beloften hebben later ooggetuigen waargenomen dat de dieren nog steeds niet de juiste medische verzorging krijgen en niet voldoende water hebben. Ook mogen slechts managers, die niet in het weekend werken, de zieke dieren doden. Hierdoor moeten sommige dieren enkele dagen wachten totdat zij uit hun lijden worden verlost, mits ze niet al zijn overleden op het moment dat ze worden vergast.

PETA heeft het door haar verzamelde bewijs overgedragen aan de lokale autoriteiten voor verder onderzoek. Op de website staat een petitie tegen dit gruwelijke dierenleed.

Bekijk hieronder de beelden, die al in februari 2016 gepubliceerd werden, maar nog geen verandering teweeg brachten:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat