De meeste bontkragen die je in Nederland tegenkomt, zijn gemaakt van wasbeerhond. Iedereen die regelmatig een blik werpt op etalages tijdens het winterseizoen of simpelweg op de – vaak onwetende – voorbijganger die daadwerkelijk zo’n jas draagt, weet hoe de vacht eruitziet. Maar wat weten we eigenlijk over het dier zelf?

wasbeerhond
Wasbeerhond | Foto: Pixabay

De wasbeerhond is, anders dan de naam je doet vermoeden, geen familie van de wasbeer. Ze lijken er hooguit een beetje op door hun wasbeerachtige strepen, maar in feite zijn ze gerelateerd aan de hond, de vos en de wolf en maken deel uit van de Canidae-familie. Anders dan de wasbeer, die van nature voorkomt in Noord-Amerika, leeft de wasbeerhond oorspronkelijk in Oost-Azië. Ze wonen in bosrijke gebieden in de omgeving van water en vinden ze hun voedsel in moerassen en vijvers, maar ook hoog in bomen, waar ze met hun kromme klauwtjes behendig in klimmen op zoek naar lekker fruit. Naast plantaardig voedsel eten deze omnivoren ook kleine zoogdieren, vissen, vogels en kikkers. Anders dan de andere Canidae houden wasbeerhonden een kleine winterslaap.

Trouw
Deze kleine zoogdieren zijn monogaam, wat betekent dat ze hun leven lang trouw blijven aan hun partner. Het mannetje brengt z’n zwangere vrouwtje voedsel en wanneer de jongen geboren zijn, worden ze in een hol door beide ouders grootgebracht. De wasbeerhond is de enige hondachtige die een winterslaap houdt en ook dan blijven de paren onafscheidelijk.

wasbeerhond
Wasbeerhond in kooi bij bontfokker | Foto: Animal Defence/Wikimedia

Geknuppeld, geslagen en gevild
In Japan staat de wasbeerhond bekend als een gelukbrenger. Ironisch, als je bedenkt dat andersom de mens de wasbeerhond op gruwelijke wijze fokt voor z’n huid. Na een leven in draadstalen kooien, waar de dieren letterlijk gek worden van ellende, worden ze geknuppeld, geslagen en gevild. Regelmatig leven de wasbeerhonden nog tijdens dit proces, zoals te zien is in het bekende filmpje van de wasbeerhond die knippert met z’n ogen nadat z’n huid eraf is getrokken (schokkende beelden):

Handel
Hun mooie, dikke vacht heeft voor een wereldwijde handel in wasbeerhondenbont gezorgd. Ook in Nederland is het volop te koop, voornamelijk als kraag, maar ook als kledingaccessoires en make-up kwasten. Het is een goedkope bontsoort die over de toonbank gaat als ‘Aziatische wasbeer’, ‘Finn Raccoon’, maar ook wordt verkocht als nepbont, zoals recent weer is aangetoond. Hierdoor blijken ook nietsvermoedende consumenten die proberen een diervriendelijke keuze te maken toch vaak echt bont te dragen.

Bronnen: PETA, Bont voor Dieren, Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl Esther van der Spek