Onderzoeksprogramma Rambam toont aan dat het Dolfinarium een circus is.

Dierenorganisaties hebben donderdag 3 maart  een handhavingsverzoek ingediend bij staatssecretaris Van Dam van het Ministerie van Economische Zaken. Zij verzoeken daarin om de dierentuinvergunning van het Dolfinarium in Harderwijk in te nemen en het verbod op wilde dieren in circussen te handhaven. Dit naar aanleiding van de beelden die de avond ervoor in het TV-programma Rambam getoond werden.

Dolfinarium
Deel van reclameposter Dolfinarium Harderwijk | Foto: Bart van Riel

De beelden gaven duidelijk weer dat het amusementspark niet meer dan een circus is met wilde dieren, die er in zeer slechte omstandigheden moeten ‘overleven. Ook werd in het programma goed duidelijk dat Dolfinarium Harderwijk niet in haar eerste leugentje gestikt is. Keihard liegt men over essentiële zaken.

Juridische middelen
Het Dolfinarium ligt al jaren onder vuur. De organisaties hebben zelfstandig en in samenwerkingsverband (o.a. via de Orka Coalitie) jarenlang al op diverse manieren geprotesteerd, onder andere door middel van publieke acties en het inzetten van juridische middelen. Geoffrey Deckers, voorzitter van Een DIER Een VRIEND:

“Het is hoog tijd dat deze veredelde circustent de deuren gaat sluiten. Dolfijnen horen in het wild, het opsluiten van deze prachtige slimme dieren is uit de tijd. Steeds meer dolfinaria sluiten wereldwijd de deuren. Eerder liet de film Blackfish al zien wat voor leed er plaatsvindt. Nu laat ook Rambam TV zien hoe er gelogen en bedrogen wordt door Harderwijk – de regering moet nu een eind maken aan het leed van de dolfijnen.”

Het handhavingsverzoek is ingediend door Een DIER een VRIEND, Stichting Stop Dierenleed Nederland, Stichting Bite Back en Stichting Dierbewustleven.

Persbericht Stop Dierenleed Nederland