De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meet met twee maten als het om pluimvee en watervogels gaat die voor commerciële doeleinden gefokt en verkocht worden. Terwijl er honderdduizenden dieren onnodig preventief geruimd worden bij boeren, en menig kippenliefhebber zijn hart vasthoudt, gaan hobbyfokkers en hobbyslachters die net zo goed bedrijfsmatig handelen, gewoon hun gang in het gebied waar een vervoersverbod is en verhuizen de dieren levend of geslacht door heel het land, blijkt uit vele advertenties op Marktplaats.

vervoersverbod
Foto: Pixabay

Volgens de NVWA geldt het vervoersverbod niet alleen voor pluimvee, mest, eieren en strooisel, maar ook voor kadavers. Zo zijn er hobbyslachters in deze gebieden waar een vervoersverbod is die elke kerst hun kalkoenen, eenden, hanen en konijnen (en wat men allemaal nog meer eetbaar vindt) slachten  en verkopen. Voor de kerstmaaltijd zijn zo heel veel dieren in de verboden vervoersgebieden van hot naar her verhuisd. En uit diverse advertenties op Marktplaats blijkt dat nog steeds op verschillende locaties binnen de verboden vervoersgebieden, pluimvee voor slachtdoeleinden worden aangeboden, met de intentie deze dieren te verkopen en te verplaatsen.

Broedeieren
Tevens worden door hobbyfokkers pluimvee en broedeieren te koop aangeboden, met de intentie deze te verkopen en te verplaatsen. Zelfs zijn er twee dierenwinkels die net, of misschien zelfs net niet, buiten het verboden vervoersgebied zijn gelegen die toch volop adverteren, verkopen en verplaatsen. Het verplaatsen van pluimvee van buiten het verboden vervoersgebied naar een locatie binnen het verboden vervoersgebied is evenzo niet toegestaan. Hoe voorkomen deze dierenwinkels dat dergelijke verplaatsing van pluimvee niet plaatsvindt? Doen zij al het noodzakelijke om besmetting te voorkomen? Aan de NVWA zijn de advertenties inmiddels doorgegeven met het verzoek om handhaving.

Preventief
Meer dan 700.000 dieren (waarbij nog niets eens de doodgemaakte kuikens meegerekend zijn) zijn er in ruim een maand tijd door de NVWA doodgemaakt, het merendeel preventief. Keer op keer blijken de dieren die uit voorzorg preventief geruimd worden achteraf geen vogelgriep gehad te hebben Ondanks deze dieronvriendelijke maatregelen verspreidt de vogelgriep zich nog altijd over stallen in het land. Bij de geruimde kippenboerderij in Biddinghuizen (Flevoland) is geen vogelgriep aangetroffen, maakte de NVWA maandag bekend.

Het preventief doden van bijna een miljoen dieren dient geen enkel redelijk doel. De dieren zaten in afgesloten stallen. Met inachtneming van voldoende hygiënische maatregelen had per locatie getest kunnen worden of er daadwerkelijk vogelgriep heerst. Opvallend is overigens dat de sector en de NVWA wilde watervogels de schuld geeft van het overbrengen van de griep, terwijl de griep zich telkens manifesteert bij dieren die nooit de buitenlucht hebben gezien en waar nooit wilde vogels bij komen; maar bij dieren die van broederijen komen en die bij elkaar in stressvolle omstandigheden massaal in schuren opgesloten zitten.

Vuurwerk
Zeer bevreemdend is het, als men werkelijk denkt dat watervogels de overbrengers zijn, dat de NVWA het blijkbaar ook geen punt vindt dat deze dieren met oudjaar door het vuurwerk zo in paniek gebracht werden dat zij veel stress ondervonden waardoor zij juist vatbaarder voor ziekten zijn geworden en zich door hun vlucht voor het vuurwerk in blinde paniek overal door het land verplaatst hebben.

Persbericht Een DIER Een VRIEND (EDEV)