Jonge Mikey had een huis; een grote kooi in de woonkamer. Hij had speelgoed, fruit en dekens. Maar een 2-jarige aap wil in bomen klimmen en met andere soortgenoten spelen. Mikey is gefokt in gevangenschap, en weggehaald bij zijn moeder toen hij nog maar twee weken oud was, om daarna als huisdier gehouden te worden.  Hij leefde samen met kinderen, geredde honden en semi-wilde katten. Mikey’s baasje verhuisde op den duur naar een appartement waar dieren niet welkom waren en zij moest Mikey afstaan.

Mikey
Mikey | Foto: Born Free USA

Het probleem met exotische huisdieren
Om het meteen maar duidelijk te maken: apen, of andere wilde dieren, zijn niet geschikt om als huisdier te houden. Ze zijn niet gemaakt om gehouden te worden in slaapkamers of achtertuinen. Ze horen te leven in het wild. En helaas zijn er letterlijk duizenden van hen die verhandeld worden in Amerika om te leven in gevangenschap.

Mikey’s eigenaar gaf echt om hem. Ze had tranen in haar ogen toen ze hem moest afstaan. Ze deed echt haar best om hem goed te verzorgen, maar gelukkig maakte ze uiteindelijk de beslissing dat Mikey voor levenslange zorg naar het Primate Sanctuary Born Free moest gaan. Deze stichting, gevestigd in Dilley in Texas, huisvest en verzorgt meerkatten zoals Mikey (niet te verwarren met stokstaartjes, die in het Engels meerkat heten).

Mickey
Foto: Friends of the Born Free Primate Sanctuary

Adam en Kelly, van het Primate Sanctuary, sprongen meteen in het vliegtuig en vlogen naar Alabama. Ze huurden een auto en reden naar het huis waar Mikey woonde. Daarna volgde een lange reis terug om Mikey naar de opvang te brengen. Mikey zal daar alles krijgen wat hij nodig heeft: om te beginnen deskundige zorg en tijd om zich aan de nieuwe omgeving aan te passen. Daarna zal hij kennis maken met de andere meerkatten.

Onderweg was Mikey zeer alert. Hij bracht de meeste tijd door in een hoekje, onder de bescherming van zijn dekentje, verstopt voor zijn vreemde begeleiders. Halverwege de trip kwam hij voorzichtig onder de deken vandaan en at wat stukjes banaan en dronk water. Nu klimt Mikey rond, is hij op ontdekkingstocht en krijgt hij zijn zelfverzekerdheid terug. Welkom thuis Mikey.

Mikey’s nieuwe thuis
Zijn nieuwe huis is veilig. Hij kan klimmen, spelen en rusten. Er zijn meerdere voormalig huisdieren daar, net zoals apen van dierentuinen langs de weg en ex-laboratoriumapen. Jonge apen die hun energie kwijt moeten en oudere apen waarvan de gezondheid steeds iets minder wordt. Er zijn bavianen die zich verstoppen in de hoge struiken en jonge meerkatten die klimmen en springen van het ene platform naar het andere. Mikey vermaakt zich kostelijk.

De meeste apen hebben namen en ze hebben allemaal verschillende karakters. De rode draad die hen verbindt, is dat ze in principe mensen niet nodig zouden moeten hebben. Ze zouden niet gefokt, verhandeld, verkocht en uitgebuit moeten zijn. Maar dat zijn ze wel. Alles wat nu telt is om goed voor de beestjes te zijn: dag in, dag uit.

Bron ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen