Wie dacht dat de oceanen een oase zijn van rust en stilte heeft het mis. Zoals vogels het bos vullen met muzikale klanken, zijn de zeeën namelijk gevuld met zang van vissen.

vissen zingen
Fotocredit: Eric Kilby Flickr via Compfight cc

Samen met zijn collega’s doet wetenschapper Robert McCauley al jarenlang onderzoek naar zeedieren en geluiden onder water. Zij deden een fascinerende ontdekking: vissen zingen! 18 maanden lang maakten ze opnames van de ‘onderwaterconcerten’ in de kustwateren van Port Headland in west-Australië. Door middel van twee onderwateropnameapparaten werden de zangkunsten van de vissen vastgelegd. Het eerste apparaat bevond zich vlak bij de kust van Port Headland en het tweede apparaat 21,5 kilometer van de kust.

Steve Simpsons, een mariene bioloog bij de Universiteit van Exeter:

“Met deze opnameapparatuur konden we anderhalf jaar lang, 24/7, de geluiden bij Port Headland in de gaten houden. Ik ken geen duiker die zo lang onder water kan blijven.”

Interessante ontdekkingen
In totaal telden de wetenschappers zeven van elkaar te onderscheiden refreinen, die dagelijks worden ‘gezongen’. De vissen zingen dagelijks in de vroege ochtend en als de zon ondergaat. De solistvissen zijn verantwoordelijk voor het meeste onderwatergezang. Ze herhalen dezelfde klank keer op keer. Wanneer de klanken van verschillende vissen overlappen, klinkt het als een koor. McCauly, die het onderzoek leidde, zegt over de geluiden van de vissen:

“Ik luister nu bijna dertig jaar naar krijsende, brullende en piepende vissen en de verscheidenheid aan geluiden die ze produceren, verbaast me nog steeds.”

Verschillende geluiden
Zoals elke vogelsoort een ander geluid maakt, heeft ook elke vissoort een andere zang. De ombervis maakt een lage ‘misthoorn’-toon, terwijl de tijgerbaarzen en meer knorrend geluid maken. Vleermuisvissen zingen wat zachter en produceren een stillere ‘ba-ba-ba’ klank. De onderzoekers denken dat zo’n 800 verschillende vissoorten geluiden maken. Het aantal opnames van de geluiden groeit nog elke dag.

De rol van zang
Het produceren van geluiden speelt een belangrijke rol bij vissengedrag, zoals reproductie, voedsel zoeken en territoriale ruzies. Zo roepen nachtelijke roofvissen naar elkaar om elkaar niet kwijt te raken tijdens het jagen. Ook gebruiken vissen die overdag actief zijn geluid om hun territorium te beschermen. De verzameling van vissengeluiden zal helpen met het verrijken van waardevolle ecologische kennis. Zo wordt er in het onderzoek gesteld dat ‘deze refreinen helpen met het vormen van een context voor omgevingsomstandigheden en mogelijk vormt het een instrument om zeedieren op afstand te monitoren.’

Bron ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen