De Dierenbescherming heeft besloten uit het Protocol Welzijn Paardenmarkten te stappen. Reden is dat het huidige protocol onduidelijk en niet concreet genoeg is. Daarbij gaat het niet ver genoeg en er er is ook geen zicht op echte vooruitgang. Het Protocol Welzijn Paardenmarkten is een initiatief van de Dierenbescherming uit 2011, met als doel samen met de drie grootste organisatoren van paardenmarkten het welzijn van de dieren te verbeteren.

Zuidlaren
Paard in shock op de paardenmarkt van Zuidlaren | Foto ©Eyes on Animals

De Dierenbescherming pleit er nu net als veel andere dierenbeschermingsorganisaties voor om paardenmarkten in ons land helemaal te verbieden. Bij een grote paardenmarkt met zo’n 2.000 dieren is maar één dierenarts aanwezig. De paarden goed controleren is dus onmogelijk. Ook is nog steeds onduidelijk wie er nu verantwoordelijk is voor toezicht en uitvoer van het protocol en ook is het voor sommige organisaties niet duidelijk wat nu onder “mishandeling” kan worden verstaan.

Het blijft dus, ondanks het protocol, ieder jaar weer mis gaan op paardenmarkten. Zoals bij de markt in Hedel vorig jaar, waar beelden werden gemaakt van dieren met verse en oude wonden, vergroeiingen, obesitas of juist ernstige ondervoeding.

En tijdens de paardenmarkt in Zuidlaren, waar schokkende beelden werden gemaakt van een handelaar die een shetlandpony mishandelt. Hierop is te zien hoe de pony door de handelaar aan zijn staart wordt opgetild en voortgesleept. Uiteindelijk zakt het arme dier door zijn benen van uitputting.

Paardenmarkten - Zuidlaren
Screenshot

Eyes on Animals, de organisatie die onder andere bij paardenmarkten controleert, stuurde afgelopen week nog een brandbrief naar de gemeenteraad van Tynaarlo over de markt in Zuidlaren, die dit jaar op 20 oktober zal plaatsvinden. Handelaren mogen op deze markt hun dieren nog steeds langer dan acht uur op de markt stallen. Ingrid Ramaan van Eyes on Animals:

“De gemeente praat morgenavond over het dierenwelzijn op de markt, maar in de verordening van de markt staat niets over de inkorting van de marktduur tot acht uur. De eerste paarden komen al om twaalf uur ’s nachts aan en staan er tot vijf uur de volgende middag. De dieren raken daardoor uitgeput. Tynaarlo wil beter controleren op welzijn, maar dat blijkt hier niet uit. Acht uur is lang genoeg.”

Eyes on Animals wil ook dat er bij de ingang wordt geregistreerd van wie welk paard is, zegt Ramaan.

Bron: Dierenbescherming ©PiepVandaag.nl