Recent reageerde de wereld boos en geschokt op de dood van leeuw Cecil. Deze leeuw werd door een tandarts uit de Verenigde Staten voor veel geld doodgeschoten. Maar Cecil is slechts de top van de ijsberg. Jacht op leeuwen is legaal, ondanks het feit dat het hier om een bedreigde diersoort gaat.

documentaire Blood Lions
Een welp op een knuffelfarm | Screenshot teaser Blood Lions

Net na de dood van leeuw Cecil verscheen de documentaire Blood Lions. Een film die een indringende inkijk geeft in de leeuwen fokindustrie van Zuid-Afrika. Op PiepVandaag.nl was al eerder een uitgebreid artikel te lezen over deze documentaire en de achtergrond van knuffelfarms en canned hunting.

Het leven van een gefokte leeuw wordt in deze documentaire belicht: van knuffelwelp tot jachtobject. Alle partijen betrokken in deze industrie komen in deze documentaire aan bod. Van de jagers (‘I am an animal lover, therefore I am a hunter’) tot de nietsvermoedende toerist en vrijwilliger. Het maakt duidelijk hoe schrijnend het leven van een knuffelwelp is en hoe toeristen en vrijwilligers ongewild bijdragen aan deze verderfelijke industrie.

De film Blood Lions is a.s. donderdag op Discovery Channel te zien, om 22.00 uur en is mede tot stand gekomen door de Zuid-Afrikaanse stichting Campaign Against Canned Hunting, een organisatie die door de Nederlandse stichting SPOTS wordt ondersteund.

Gefokt voor de jacht
Jaarlijks worden zo’n 1000 leeuwen in Zuid-Afrika doodgeschoten via ‘canned hunting’. Hierbij wordt de leeuw in een afgesloten gebied opgesloten, zodat hij niet kan ontsnappen. Kat in het bakkie dus voor de jager. Vandaar de term ‘canned hunting’ wat vrij vertaald staat voor ‘ingeblikt jagen’. Het jagen wordt nog meer vergemakkelijkt omdat het hier om speciaal gefokte leeuwen gaat. Die eerst zijn ingezet zijn als knuffelwelp. Op die manier raken ze gewend aan mensen en zijn ze dus gemakkelijk benaderbaar.

Van knuffelwelp tot jachttrofee
In Zuid-Afrika leven op dit moment zo’n 8000 gefokte leeuwen. De verwachting is dat dit aantal in 2020 gegroeid is naar zo’n 20.000. Deze dieren eindigen uiteindelijk in de jacht of in de farmaceutische industrie in Azië. De botten van de leeuw worden namelijk als vervanging gebruikt voor tijgerbotten, die heilzame krachten zouden bevatten tegen allerlei ziektes. Aangezien de tijger al bijna uitgestorven is, wordt driftig gezocht naar alternatieven. De leeuw is zo’n alternatief. De vraag naar botten is zo groot dat fokkers zelfs skeletten van eerder geschoten leeuwen opgraven om zo de botten alsnog te kunnen verkopen.

Voordat hij wordt geschoten, wordt de leeuw ingezet als knuffelwelp. Per jaar bezoeken duizenden toeristen en vrijwilligers zogenaamde knuffelfarms: plaatsen waar je met jonge leeuwen kunt knuffelen en wandelen. Hen wordt het verhaal verteld dat de dieren uiteindelijk uitgeplaatst worden in het wild. Iets dat helemaal niet kan omdat het dier te tam is en omdat de leefruimte er niet is voor deze duizenden gefokte dieren. De toerist en vrijwilliger dragen dus onbewust bij aan deze verderfelijke industrie. Door het knuffelen maken ze de leeuwen zo tam dat deze klaar zijn om zo geschoten te worden.

Indringende documentaire
Stichting SPOTS zet zich in voor wilde katachtigen zoals de leeuw en heeft een speciale website ontwikkeld waar informatie over knuffelfarms en canned hunting te lezen is: www.knuffelfarms.nl.

Simone Eckhardt, oprichtster van SPOTS, zag de film reeds. Volgens haar kan de consument het verschil maken voor deze leeuwen:

“Indrukwekkend. En zo goed dat dit onderwerp eindelijk is vastgelegd middels een indringende documentaire. Ik hoop dat heel veel mensen deze film gaan. Het is simpelweg een kwestie van vraag en aanbod. Als wij besluiten niet langer met leeuwen te knuffelen, zal de fokker geen geld meer verdienen. Het wordt dan minder aanlokkelijk om leeuwen te fokken.”

Stichting SPOTS hoopt dat de politiek, de reisbranche en vrijwilligersorganisaties mede onder invloed van deze film en de druk van de consument, voor veranderingen gaan zorgen.

Een teaser van de documentaire Blood Lions is te zien via deze link:

Eerder maakte stichting SPOTS al een kort filmpje over het leven van een knuffelwelp. Dat is te zien op het SPOTS YouTube-kanaal via deze link:

Persbericht Stichting SPOTS